CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Isnin, 20 Disember 2010

ALHAMDULILLAH... Aku Bersyukur

salam.. alhamdulillah aku bersyukur ke hadrat illahi kerana sekarang aku masih bernyawa dan boleh melakukan ibadat NYA.. begitu banyak nikmat yang ALLAH berikan kepada ku ini...
sekarang ada masa untuk mengupdatekan blog ini selepas final exam sem 07 dan sekarang pula aku menjalani latihan industri di sebuah syarikat di shah alam..

permulaan latihan aku rasa sangat stress dan rasa sangat kecewa.. rasa sabar dalam diri ini mula hakis dek kerana hasutan syaitan durjana.. tapi aku kalah dengan hasutan itu, aku mula marah. padahal aku tahu marah itu penyakit hati...
tapi ALLAH menghantar sahabat ku untuk menegur diri ku yang lalai ini, sahabatku pun menegur diri ini yg lemah..

terima kasih sahabatku.... 

malam itu, selepas aku melakukan kewajiban diri ini sebagai hamba NYA, aku bermunajat dan bermuhasabah diri aku yang sentiasa lalai dengan suruhanNYA...

aku muhasabah diri ini dan serta merta air mata aku jatuh.. aku menangis kerana aku mula sedar kesilapan diri ini... diri ini tidak sempurna, telalu bnyak kelemahan yang perlu diperbaiki...


ALHAMDULILLAH.......

sekarang...
aku makin dengan MAHA Pencipta....
MAHA Mengasihani.....

MAHA Mengetahui......

Aku bersyukur kerana hati ini yang milik ALLAH sentiasa dijaga oleh Nya...

kerana hati ini aku pinjam sahaja......






























Rabu, 27 Oktober 2010

ALLAH tidak pernah lupakan hambanya.

salam.. hrm sudah lama rasanya tidak mengupdatekn blog ni... blog ini pun sudah banyak sawang yang harus ku buang... heehehe bukan aper.. tidak kesempatan untuk mengupdatekan blog nie.. biasa lah sebagai seorang pelajar.. lagi-lagi selepas cuti mid sem.. hrm banyak yang harus aku selesaikan...

Assignment+test+report+ presentation...

last sekali final.. huhuh sem nie aku tidak kesempatan untuk pulang ke kg halaman sebelum final exam coz kesibukan yg melanda menyebabkan aku tidak kesempatan untuk pulang....

sekarang bermulalah misi untuk semua student UITM iaitu berjuang final exam.. aku mengucapkan selamat berjuang sahabat2 ku...


pada aku menaip blog nie aku sudah habis satu paper.. dan sekarang aku berada di kg halaman yg sangat aku rindui... bila aku balik jer kg ketenangan itu mcm datang ke pada aku tanpa dipinta...
bnyak menda yang terbuku dihati ini belum terungkai sebelum dan selepas aku menduduki first paper..

bnyak sgt masalah yang datang.,,, bila aku fikirkan balik aku tidak boleh down but aku kena bangkit dan aku kena pikir positif...
aku tahu ALLAH sentiasa bersama hambanya... ALLAH tidak pernah lupe akan hambanya,,, tapi kita yg selalu lupa pada ALLAH..
kita perlu syukur dgn nikmat-nikmat ALLAH..
terlalu bnyak nikmat-nikmat ALLAH yg kiter dpt.. 

hrm aper pun sekarang aku kembali tenang dan masalah hilang begitu sahaja.. thanks aku ucapkan kpd SAHABAT aku yg bnyak memberi kata-kata semagat dan dorongan untuk aku terus bangkit dari kemurungan aku...

aper pun aku nak ucap SELAMAT MENDUDUKI PEPERIKSAAN 
semoga boleh jwb dgn tenang....

Rabu, 22 September 2010

RumaH terbUka data comm 23/09-9mlm-11mlm

salam... belum terlambat untuk saya ucapkan selamat hari raya aidilfitri....salam lebaran...hehehehehe mungkin entri kali ini pelik sikit.. sebenarnya bukan majlis umah terbuka tapi test yang berderet-deret dari data commm..
pagi tadi baru sahaja selesai satu test skill base assement yang dibuat secara online... soalannya agak susah jugaklah... kena paham dan tahu buat IP adderess.. kalo paham memang seronok...

aku orang kedua siap.. walapun betul aku jwab markah tetap x tinggi gak... mgkin orang "computer itu yang tahu aper salahnya... tapi alhamdulillah... walaupun tidak tinggi maner tapi lulus lah... thanks diucapkan kepada Dr Khairul walaupun terlalu cepat dia ajar dalam masa 20 minit, tapi input yang dapat banyak jugaklah...

esok 23 /9/2010 dan 24/9/2010 ader test lagi.. test data comm jugak lah.... 23 nie test online dan 24 test bertulis.. xtau macam ner bentuk test-test ini sama ada senang or susah.. harap-harap senang lah...

so pada 23 nie test online.. puan baru hantar email dia kater tempat bebas dan masa yang ditetapkan adalah 2 jam dari pukul 9mlm-11mlm.. saper nak join leh jugak.. wat kat area pusat komersial syeksen 7.. tempat akan dibincangkan.. cume bwk laptop dan broadband sahaja...  
sama-sama lah kita memeriahkan umah terbuka data comm.

Isnin, 13 September 2010

Suasana Hari RAya Aidilfitri 2010

salam hari raya aidilfitri kepada umat islam yang berada di dunia ini...
tahun ini aku masih kesempatan untuk menyambut hari raya dengan penuh kesyukuran kerana tiada apa yang berlaku menjelang hari raya...

tahun ini alhamdulillah aku menyambut dengan keluarga ku yang semua nya ada.. terutamanya akak ipar aku yang tahun lepas tidak kesempatan beraya dengan kami dan tahun ini dia dapat beraya dengan kami semua...

biasalah sehari sebelum raya semua orang buat persiapan yang terakhir, tidak ketinggalan kami jugak... mengemas umah, membuat rendang dan membersih halaman rumah .... 

selepas berbuka, aper lagi ini lah aktiviti kami setiap tahun.. bakar mercun.. aku xjoinlah cume tgk jer...
abg aku, abg ipar dan adik lelaki aku jer yang main.. kami tgk jer...

lepas itu kami semua solat maghrib dan bersiap sedia utk pergi ke rumah aki( atok(ayah kepda arwah mak)). kami berkumpul saudara mara belah arwah mak aku.. seronok gak.. kumpul ramai-ramai.. makan lemang dan ketupat.. lepas makan, kami wat tahlil arwah untuk nenek aku, mak aku, dan saudara mara yang telah pergi ke rahmatullah... 
selepas itu , aper lagi sesi mendapat duit raya.. tahun ini tahun last lah aku dapat duit raya.. tahun depan mungkin aku dah xbelajar lagi... so xdapat dah...
banyak jugaklah aku dapat... dalam bnyak-bnyak itu, aku lah paling besar dapat duit raya... yang lain masih kecil lagi... hehehehe.. alhamdulillah, aku tidak kesah sangat pasal duit raya yang penting kemaafan di hari yang mulia ini...

pas itu.. menjelang lah hari kemenangan bag umat islam.. hari raya aidilfitri.. huhuh seronok jugak lah... pas semua yag sudah siap.. pas jumaat aku jalan raya dgn kawan-kawan batch aku mase sek rendah... batch 99... masih kukuh lagi ukhwah kami semua.. semua dah kerja.. ader segelintir yang masih belajar...

kami beraya sampai lah ke petang.. tahun ini kami beraya ke rumah cikgu kami yang banyak memberi ilmu kepda kami iaitu cikgu sukairi...

belah mlm pulak kami bersiap sedia untuk berkumpul ramai-ramai debgan sanak saudara belah ayah plak.. yang nie acara yang paling best sekali... best sangat-sangat...kat sini jugak aku dapat duit raya gak.. hehehehehe... 
aku xdpt nak cerita sgt coz best nya hanya lah yang lalui sahaja.. ini aku letak gambar-gambar suasana hari raya dengan keluarga mah uda..

keluarga hj uda

kaum adam



generasi kedua


kaum hawa.



my cousin batch 1987

sesi beri cedermata kepada pak dan mak sedara

suasana malam perjumpaan dengan family mah uda




ini hanya separuh saja.. banyak lagi yag hendak di ceritakan.. keseronokkan keluarga haji uda begitu terselah... kami bagaikan satu keluarga yang dicincang tidak akan putus.. semoga perhubungan ini akan berkekalan hingga akhir hayat... yahun depan berkumpul di rumah kami pulak.. insyaALLAH kalo panjang umur jumpa lagi tahun depan....

Selasa, 7 September 2010

Start Cuti RAyA

salam kasih buat pembaca... huhuhu skrg cuti untuk raya dah mula... aku pun kemas-kemas utk pulang ke kg... sebelum itu, aku pg jalan2 sekitar seksyen 7 untuk cari sedikit kerepek dan kuih untuk dibawa balik ke kampung halaman yang tercinta..... 

Pada hari sabtu, kak long datang ambik aku untuk dibawa pulang ke kampung.. huhuhuh sebelum pulang ke kampung aku, kak long dan abg ipar aku singgah sebentar ke Stadium Malawati shah alam..
huhuhu penat bukan kepalang.. bukan beli pun tapi berjalan je lebih... nak tercabut kaki aku.. huhuhu

dah siap shoping aku dapat beli 2 tudung + kasut dan baju muslimah.. baju raya aku jahit sendiri, aku beli time 31 Ogos ari 2... pas plak aku nak jahit baju pemberian budak umah aku dan budak umah andik... aku dah siap potong cume x jahit jer lagi coz tiba2 mesin jahit tepi x berape elok......

nnti dah siap aku akan letakkan baju hadiah pemberian my house dalam blog nie.. sebagai tanda penghargaan di atas pemberian diorg....


hehehe... lagi 3 ari jer lagi nak raya... sedih jugak rasanya nak meninggalkan puasa yang best... terlalu bnyak hikmah yang ader di bulan puasa nie... 

aper pun selamat hari raya dan maaf zahir batin dari aku..

wassalam...................

Rabu, 1 September 2010

HAri Kebangsaan dan My birthday

salam..salam merdeka...
1 malaysia menjana transfomasi...

hehehe entri kali ini tentang sambutan hari merdeka dan sedikit tentatif jalan kehidupan ku pada 30/8 sampailah 31/8..
tahun nie sambutan agak suram lah... huhuhu mungkin di bulan puasa nie org hormat dgn bulan yg mulia ini...
 bermula lah tentatif hidup ku...

30/8
500-bgun sahur
600-solat subuh dan ngaji
700-1250tghari- siapkan proposal utk dihantarkan kpda supervisor
200-400ptg- kelas satellite.. time nie aku dah xlart dah coz perut aku sakit sgt.. tenaga hampir hilang sebnyak  89%.. harap-harap masih ada tenaga sampai lah berbuka.. hari nie nikmah(housemate) ajak berbuka puasa di kedai negaraku+RM2. huuhuhu aku pun pergilah.. coz org kesihatan nak forgin umah.. so kami kena kuar umah... dgn sepenuh tenaga yg tertinggl 2 aku gagahkan diri aku utk pergi juga berbuka kat kedai negaraku...
dah sampai.. aku pun duduk tunggu nak ambik mknan plak.. perut aku tibe-tibe meragam.. aku xde mood nak ckp dgn saper2 coz tgh tahan sakit... sayang lagi benerape minit jer lagi nak berbuka.. aku tunggi dgn penuh kesabaran...pas 2 kami pun beratur nak ambik mknan.. dan bila waktu magrib masuk.. kmi pun berbuka lah.. aku xde selera nak mkn terpaksa suapkan jugalk utk bagi tenaga yg hampir hilang nie.. 
pas 2 pg basuh pinggan plak.. siap semuanya duduk balik kat tempat kami mkn.. aku dah nak blik tibe2 budak2 nie wat surprise yang xdijangka oleh aku.. diorg nyanyi lagu happy birthday kat aku dgn dc.. wat package coz birthday dekat2 jer.. thanks kepda housemate aku dan jugak budak umah andik coz wat kejutan kat diriku ini....

pas 2 dah selesai semuanya.. kami pun pg terus solat magrib kat surau...selepas 2 kami terus wat solat isyak dan terawih secara jemaah...pas 2.. blik aku duduk2 dan perut aku still meragam lagi.. aku xtau punca naper aku sakit mcm nie.. aku just redha je...sampai lah kol 12 mlm tiba-tiba kami dgr bunyi letupan bunga api... ish bestnyer tapi xnmpak... hehehe punye lah mls nak pg turun bawah tgk je lah kat tgkp tapi xnmpak...

pas semua selesai.. aku pun duduk and bukak FB.. mata tibe2 jer xngantuk lagi... ku tgk.. ramai jugak wish my birthday.. hehehe terharunya coz diorg ingt gak my birthday...lagi terharu dalam wish 2 shbt2 ku mendoakan menjadi lebih baik dari ari ini... thanks sahabat2 ku...

esoknya.. 31/8.
aku cdg  nak pg shoping.. sbnrnya nak pg beli charge laptop coz charge aku dah rosak... tapi biasalah bawa plak duit bnyak aper lagi terus shoping raya lah.. hehehe kol 3 ptg barulah sampai umah... hujan turun..
dudk kat umah sementara tunggu utk pg ke majlis berbuka puasa.. kesemptan 2 bukak lah FB.. hrm xsgka bertambah lagi org wish aku... terharu2.. thanks kwan2 ku... semoga diri aku ini menjadi diri yang bertaqwa dan beriman kepada ALLAH S.W.T.

pas 2 bersiap-siap utk pergi ke majlis berbuka puasa yang dianjurkan oleh Budak COMM yang sporting ini... hehe aku bangga coz major lain xde wat mcm nie... mengiratkan silaraturahim antara umat  islam.. hehehe sampai jer org dah berbua.. nasiblah aku ader bawak air so berbuka dalam lif...

pas mkn kurma+buah+kuih+air kami pun solat magrib berjemaah dahulu.. pas 2 sambung makn nasi tomato.. huhuh mewah sungguh berbuka kali ini... pas mkn... solat isyak + bertarawih yang diimankan oleh Syafik Razelan.. kami wat solat terwaih 8 rakaat dan 3 rakaat solat witir... pas solat kami dihidangkan moreh satay.. huhuhuhu kekeyangan xhilang lagi.. mkn satay plak.. heheh time nie masa makn ader lagi yang wish my birthday.. terharunya.. thanks kawan-kawan...

tahun ini tahun yang lebih bermakna dalam hidupku utk hari kelahiran ku.. yang talah menjangkau usia 23 tahun...tahun2 sebelum ini bukan xbermakna tapi terlalu bnyak dugaan yang harus ku lalui masa hari ulang tahun kelahiran ku.. tapi tahun ini ALLAH s.w.t memberi ku peluang utk bergembira menymbutnya dgn kawan-kawan....

terima kasih sahabatku...

nie saya sertakan gambar aktiviti majlis berbuka puasa.. thanks kepda dila dan rkn seperjuangan yang menjayakan majlis nie... best sgt....

                                      gotong- royong bersihkan kelas utk dijadikan tempat sembahyang





  tempat solat

      time berbuka puasa




















 solat maghrib secara berjemaah

 solat isya' dan terawih diimamkan oleh shafiq razelan

 beri tazkirah oleh tn imam kiter


  selepas solat terawih kemas balik kelas menjadi sedia kala.(sesi gotong- royong)


   dan nie plak pas solat aper lagi moreh lah...




dan last sekali sesi adalah gambar beramai-ramai.. tapi time nie aku dah balik....dan nak ucapkan banyak terima kasih kepada Pn Kamariah coz sudi memberi sumbangan kepda kami.... makanan nie mmg sedap nasi tomato+ kuih+dadih+air tembikai+buah-buahan+ satay...






27/8- Nuzul QUran & kenduri Surau

salam kasih buat pembaca semua..
sudah lama aku xupdate blog nie.. hrm biasa lah kesibukan sebagai pelajar...
ape pun alhamdulillah kerja sudah pun selesai..
akhirnya aku dapat jugak mengupdate kan blog ku nie..

hrm minggu first pose aku balik kg.. ayah aku tnya " syida minggu nuzul quran blik x" aku jwb lah "naper".
ayah membals blik " xde minggu nuzul quran 2, ari sabtu bale(bahsa lipis) ada wat kenduri. blik x?" aku menjwb " insyaALLAH kalo xde aper-aper org balik lah.. tapi bukan hari khamis, org balik hari jumaat"

dan pada 27/8. tiba lah masanya.. hari nie ada sesetengah negeri jer cuti... tarikh itu bersamaan 17 ramadhan. dimana Al-Quran diturun utk dijadikan paduan hidup kita... 

hari jumaat itu aku blik pagi coz nak smpai umah awal lah.. hrmmm mcm lah kg aku 2 jauh sgt kan....
akhirnya aku smpai kg kol 12 stgh.. sebelum org solat jumaat.. hehehe sempat kan.. xtvt tghari 2 xde yg best melainkan wat tahi mata.. tapi pada kol 4 ptg.. kami adik beradik dikejutkan dgn satu berita yg tidak disangkakn.. sedara aku telah kembali kerahmatulallah pada jam 4 ptg. coz terkena kejutan elektik. usia nya begitu muda wat aku muhasabah diri aku... adakah aku bersedia dgn kematian kelak? bnyak ke amalan dalam diri aku nie?? aku sudah taubat ker?? terlalu bnyak persoalan yang bermain di fikiran ku nie... 

aku ucapkan takziah kepada keluarganya.. semoga rohnya dicucuri rahmat..
AL-Fatihah

dan pada petang itu.. pada setiap hari jumaat di bulan ramadhan... biasalah keluarga dibelah ayahku... akan berbuka beramai-ramai utk mengiratkan lagi silaratulrahim.. 
seronok sgt dgn sedara mara yang pulang ke kg semata-mata utk berbuka dgn kami semua..


pada hari sbtu pulak... aku pun pergi ke surau utk menolong memasak.. seronok sgt coz wat kerja sama-sama.. dan paling menyeronokkan dgn telatah org-org tua. dgr mereka bercerita... yang paling best time gotong royong 2.. siap pasang lagu raya kagi.. mcm hari melemang plak kan??.. 

dari pagi sampai lah ke petang.. akhirnya semua nya selesai.. hanya tunggu utk berbuka saja... 
selepsa berbuka solat magrib, isyak dan diikuti dgn solat terawih...

dari pengalaman.. tahun ini pose seronok sgt... best jer biler makn ramai-ramai dgn family...coz tahun-tahun lepas, bulan pose xrajin blik.. tahun nie kerap gak lah aku blik.. asal cuti jer mula lah nak blik.. dah dekat senang lah sikit..

suasana kenduri kg ader dlm kamera mayah.. so kat hanset aku xde coz memory handset rosak.. 
itu saja coret ku yg utk entri ini.. 
wassalam dan salam ramadhan..



with my cousin.. ambik gmbr coz baju same..

Khamis, 26 Ogos 2010

ALLAH masih Sayang kan kamu

salam ramadhan wat semua yg berada di luar sana....
 
 
entri kali ini apa yang saya ingin cerita kan adalah tentang kisah seorg sahabat..
saya tujukan entri ini utk sahabat saya utk dia kuat menghadapi hari2 yg akan datang dan bangkit dari kekusutan yang melanda..

saya ceritakan ini coz dari pangalaman saya yg dahulu... setiap manusia pernah buat kesilapan.. termasuk lah diri saya ini yang begitu kerdil dan kurang ilmu..

setiap yang berlaku dalam hidup kita tanpa dirancang oleh kita sebenarnya ALLAH lebih mengetahui sagala-galanya.. Semua cabaran dan dugaan adalah ujian dari ALLAH s.w.t utk menguji keimanan dalam diri kita..

al kisahnya berlaku 4 tahun yang lepas,.. seorang remaja yang baru dapat panggilan dari kolej utk melanjutkan pelajaran dalam bidang kejuruteraan.. bidang yang terlalu ramai lelaki dari perempuan... biasa lah remaja ini baru kuar dari kg dan hendak belajar gaya hidup bandar yg serba moden dan canggih.. tapi remaja ini tersilap langkah coz telah terjerat dengan cinta monyet.. tapi remaja ini pandai menyembunyikan kisah cinta dari pengetahuan keluarganya di kg..disebabkan remja ini pandai membahagikan cinta dgn pelajaran keputusan nya tidak pernah jatuh dan maintain 3 pointer selama 3 tahun di sebuah kolej..

Tapi cinta perempuan ni bukan berlandaskan syariat islam..walaupun cinta nya bukan berlandaskan syariat islam, perempuan ini tidak terlanjur lagi lah.. akhirnya pada semestar 4 perempuan ini mendapat anugerah dekan dan lelaki itu telah tendang dari kolej itu kerana mendapat keputusan yang agak teruk.. akhirnya bermula satu episod yang cintanya hanya di hujung tanduk jer... dan pada semestar 6, permainan kayu tiga yg dicipta oleh lelaki itu telah dibau oleh perempuan itu.. dan perempuan itu pengambil keputusan utk putus sahaja.
 
mungkin kwn-kwn membuatkan dia lupa dgn kesedihan yg dialaminya.. dan setelah sebulan lebih mereka putus... lelaki itu dtg kembali.... dalam masa yg sama kekasih lelaki yg baru itu pernah memberi amaran kpd perempuan itu.. dan dgn keputusan yg rasional.. perempuan itu menjadi kwn baik kpda lelaki itu...

sudah hmpir 6 bulan mereka berkawan.. perempuan itu smbung belajar peringkat ijazah  di sebuah universiti tempatan.. dalam masa itu lah sedikit demi sedikit lelaki itu berubah dan ingin tebus kesalahan yg pernah dibuat kpd perempuan itu... mgkin lelaki itu tahu yang dia kan pergi utk selama-lamanya... apa yg dibuat oleh lelaki itu adalah dia mmberi wang utk perempuan itu konvo kolej disebbkan pada masa itu perempuan itu kesempitan wang.. so lelaki itu lah yang memberi wang itu utk dibayar yuran konvo..lelaki itu ckp " belajar penat-penat knpe xnak pergi konvo 2.. saya nak tgk awak ambik sijil diploma" dan "saya akan pergi konvo awak"... tapi tarikh itu lah wat perempuan tertnya-tanya mana lah lelaki ini.. adakah dia xsudi lihat kwn baik dia ambik sijil?? konvo pun selesai.. perempuan itu agak sedih jugak coz lelaki itu xdtg konvo perempaun itu. dan selepas 2 hari konvo perempuan itu dapat maklumat dari abg lelaki itu bahawa lelaki itu tgh koma selepas membuat pembedahan selepas lelaki itu mengadu sakit perut.. dan akhirnya dapat tahu lelaki itu menghidap appendik.. dan appendik nya sudah pencah...

tabah ker perempuan itu utk hadapinya sorng-sorng.. kerana terlalu memikirkan lelaki itu pembelajaran perempuan itu tergangu... mcm masuk telinga kanan kuar telinga kiri saja.. selepas 21 hari lelaki itu koma akhirnya lelaki itu pergi wat selama-lamanya.... terkejut dan sedih perempuan itu sehingga hari-harinya tidak bermakna lagi...

dgn keadaan down sgt result utk semesta 3(ijazah ) perempuan itu jatuh dan satu subjek perempuan itu kena ulang lagi utk semesta akan datang... 

perempuan itu makin down... mula-mula perempuan itu adalah juga salahkan takdir.. dan akhirnya.. dgn kuasa ALLAH, ALLAH berikan hidayah kepada nya...

perempuan itu membentang sejadah dan menusabah diri nya yang kerdil itu dan akhirnya perempuan itu terduduk dan menangis.. begitu bnyak dosa-dosa yg dia pernah lakukan... tapi ALLAH masih sygkan dia....
ALLAH membawa kembali kepangkal jalan... 

sampai skrg perempuan itu pengang kata-kata ini
"Setiap aper yg kite hilang di dunia nie, kalau kite sabar dan redha,insya-ALLAH. DIA akan gantikannya dengan yang lebih baik. Dan adakalanya, apa yg digantikan oleh ALLAH itu,tak terjangka oleh kita".


"Ya ALLAH, aku memohon kepada mu engkau kekalkan lah cinta ku kepada mu."

p/s: kepada kwn ku.. cinta kepda manusia dan cinta sebelum kahwin tidak pernah menjanjikan kebahagian.. terlalu bnyak kesedihan dari pada kegembiraan.. mgkin perpisahan dengan kekasih,kita sedih dan ada pihak yang gembira dan bertepuk tgn.. biarlah mereka.semoga buka pintu hati mereka supaya sedar aper yg mereka buat itu adalah salah.. ingat satu je.. ALLAH sentiasa ada bersama kita, susah ke senang ke sentiasa bersama kita.. cuma kadang-kadang kita alpha dengan keseronokan duniawi itu lah kita lupa yang ALLAH s.w.t ada bersama kita...dan akhir sekali yang ALLAH s.w.t masih sygkan kita sbb itulah di berikan kita ujian utk kta sedar yang dunia ini sementara sahaja...

Ahad, 22 Ogos 2010

Salam Ramadhan

salam ramadhan buat semua...
hrmmm dah lamer xupdate blog ni... dah bersawang blog nie...
ok hari ni aku akan kemas blog nie bagi xbersawang lagi....
entri kali ini mengisahkan tentang bulan puasa...

Alhamdulillah dgn izin ALLAH S.W.T aku masih bernyawa lagi dan boleh meneruskan lagi ibadaha puasa ku dgn tenang dan seronok... pada aku puasa lah bulan paling seronok sekali.. coz xpyh pikir nak mkn aper waktu tghari nnti...

ok entri aku kali ini bukan nak cerita aku dan puasa.. tapi aku nak luahkan rasa tiak sedap mata dan hati ini melihat gelagat dan aksi2 masyarakat di luar sana.
 
aper yg menjelikkan padangan ku di bulan puasa:
  • dating sampai ke subuh(alasan nak sahur sama)
  • naik motor bukan muhrim 
  • buat aksi yg panas dalam bas
  • mengeluh penat coz puasa 
aper yg aku nak cakap, puasa bukan beban tapi ibadah yg harus kita lakukan utk mengurangkan nafsu kita...
bila nafsu dalam diri menguasai diri lebih dari iman dan akal sbb itulah terjadi perkara-perkara di atas dan jugak masalah sosial dikalangan masyarakat kiter xpernah habis....

cth yg paling terdekat,,, masakah pembuangan bayi.... kenape nak perlu buang bayi itu??? org yg kahwin bertahun-tahun xdpt anak dan ingin kan anak tapi korg sanggup buang bayi yg berdosa tu.... kenapa berlaku demikian?? coz bila nafsu menguasai hati kiter, cinta kpda manusia diagung2kan lebih dari cinta kepda ALLAH S.W.T.
mungkin ada org kata aku jeles coz aku xde pakwe.. pada aku wat ape aku nak jeles??
wat ape nak bercinta sebelum kahwin. bukan ker menda itu mendekatkan kita kearah zina...





Firman Allah S.W.T:

(٣١) وَلَا تَقۡرَبُواْ ٱلزِّنَىٰٓ‌ۖ إِنَّهُ ۥ كَانَ فَـٰحِشَةً۬ وَسَآءَ سَبِيلاً۬

Maksud : Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang jahat (yang membawa kerosakan).




Sesungguhnya terdapat enam perkara yang mendekatkan diri kita kepada zina. Moga kita sama-sama dapat memelihara diri kita dari menghampiri dan kemudiannya melakukan perkara-perkara tersebut yang antaranya :

1. (Melihat) نظرة
-Zina itu bermula apabila seseorang itu tertarik kepada pasangan yang berlainan jantina dengannya


2. (Senyum)فسامهم
-Seterusnya senyuman diukir untukmenarik perhatian masing-masing


3.(Memberi Salam) فسلام

- Salam diberi sebagai tanda memulakan hubungan

4.(Bercakap Kosong) فكلام
-Setelah mengenal hati budi masing-masing, seringkali mnelefon dan menghantar mesej yang semuanya dipenuhi dengan cakap kosong dan angan-angan cinta


5. (Berjanji)فموعدون
- Mula mengikat janji untuk berjumpa untuk mengenali dengan lebih dekat dan melepaskan rindu di hati


6. (Berjumpa) فلقاءون
-Dan satu perjumpaan diadakan berdua-duaan (tiga sebenarnya - yang ketiga makhluk bernama syaitan) maka akan berlakulah zina di mana nafsu tidak mampu menahan amarah, disinilah permulaan zuriat dibuang di longkang-longkang, di celah-celah belukar serta semak samun, di tong-tong sampah, di jalanan dan juga di kaki lima. Di sinilah permulaan tergadai segala kehormatan diri. Disinilah permulaan untuk melepaskan nafsu yang tidak pernah kenal kepuasan dan maruah diri.



so skrg korg dah tahu.. ikut pengalaman akulah.. xpyh bercouple nie... aku pernah jugak couple tapi dulu.. bila aku fikirkan balik.. perkara yg paling bodoh aku pernah wat adalah bercouple....
sekajap jer yg best dah lama-lama bosan... hrm mulalah cari kesalahan utk putuskan hubungan yg memang xsampai ke mana...

p/s: nak memilih calon suami pilih lah lelaki pelindung bukan lelaki perosak.  nak tahu mana satu lelaki pelindug mana satu lelaki perosak baca lah article pelindung vs perosak sama ada di Facebook saya atau di laman web I luv islam (www.iluvsilam.com)




Rabu, 28 Julai 2010

Suara Hati Lelaki Penghuni Syurga

salam...
entri kali ini tentang wanita.... aku ambik entri ini dari I luv Islam... entri amat bagus... ini aku kongsi an entri ini kepada semua pembaca2 yg sudi melwt blog ku yg xseberape ini....moga2 kita akan sentiasa beringat-ingat supaya diri kita tidak terpesong di jalan ALLAH... peringatan ini khas buat diri ku dan sahabat-sahabat ku....



Suara Hati Lelaki Penghuni Syurga...
www.iluvislam.com
Oleh: jr_caliph
                                                                                    Editor: sakura_abyad303






Wanita solehah,cerminan Ainul Mardiah...  
Sabda Rasulullah s.a.w:
"Harta yang paling berharga di dunia adalah wanita yang solehah." HR Muslim
Ramai manusia menisbahkan kemulian wanita pada kecantikan semata mata, ada juga yang menisbahkan kemuliaan mereka pada kekayaan, dan tidak kurang juga pada keturunan, tetapi ini semua adalah penilaian oleh insan yang buta mata hatinya... Kemuliaan semua makhluk Allah adalah terletak pada nur taqwa...
Wanita adalah makhluk Allah yang amat istimewa. Kemuliaan dan keruntuhan sesuatu bangsa terletak di tangan wanita, walaupun mereka diselubungi kelemahan, tapi teriakan mereka mampu merubah segalanya.

Oleh yang demikian, Allah telah menetapkan hukumnya ke atas mereka; walaupun berat di pandangan mata si jahil dan ingkar tetapi ia adalah kemanisan iman yang dicicip oleh wanita solehah.
Kerana itulah...
Sebagai anak, dia menjadi anak yang solehah...
Sebagai isteri, dia menjadi isteri yang menyenangkan dan menenangkan hati suaminya...
Sebagai ibu, dia akan mendidik anaknya dengan penuh kasih sayang..dan pastinya sebagai hamba Allah, dia akan menjadi hamba yang tunduk dan menyerah diri hanya kepada-Nya...
Firman Allah dalam surah an-Nisa': 24
"Barangsiapa yang mengerjakan amalan yang soleh baik lelaki mahupun wanita sedang ia seorang yang beriman maka mereka itu masuk ke dalam syurga dan mereka tidak dianiaya walau sedikitpun."
Dalam Islam wanita amat dihormati dan dihargai peranannya. Sebagaimana eratnya hubungan siang dan malam yang saling melengkapi, begitu juga lelaki dan wanita diciptakan untuk saling melengkapi. Setiap lelaki dan wanita memiliki tugas-tugas dan kewajipan-kewajipan yang berlainan, sesuai dengan fitrah masing-masing. Namun, matlamat hidup setiap lelaki dan wanita adalah sama, iaitu mencari redha Allah, Mardhatillah.
Rasulullah s.a.w telah memerintahkan supaya kaum wanita diperlakukan menurut fitrah ia dijadikan sebagaimana dalam sabdanya yang bermaksud...
"Berlaku baiklah terhadap kaum wanita lantaran mereka diciptakan dari tulang rusuk yang bengkok adalah bahagian yang teratas, jika kamu cuba untuk meluruskannya kamu akan mematahkannya dan jika kamu membiarkannya ia akan tetap bengkok, maka berlaku baiklah terhadap kaum wanita kamu." Al-Bukhary dan Muslim
Nilai wanita bukan terletak pada pakaiannya yang menonjol, berhias diri untuk memperlihatkan kecantikannya, tetapi hakikatnya ialah pada kesopanan, rasa malu dan keterbatasan dalam pergaulan. Wanita solehah itu adalah wanita yg tegar menjaga maruahnya,serta apa yang lahir dari dirinya, dari hujung rambut hingga hujung kaki, termasuklah wajahnya, suaranya, senyum tawanya, jalannya,tulisannya hatta namanya sekalipun, wajahnya bukan aurat,tapi ada kalanya ia menjadi aurat. Dalam mazhab syafie ada khilafnya..berdasarkan ayat dalam surah an-Nur,30.
Allah melarang wanita beriman menunjukkan perhiasannya,kecuali apa yang telah zahir daripadanya.

Ulama Syafie berpendapat makna "apa yang zahir daripadanya" adalah muka dan tapak tangan, tetapi bagi wajah yang boleh mengundang fitnah, ia tetap menjadi aurat, wanita yang khuatir wajahnya boleh melalaikan lelaki yang memandangnya pasti akan menganggapnya sebagai aurat, lalu mengenakan purdah pada wajahnya, mungkin berat bagi wanita bergelar remaja untuk mengamalkannya, tapi cukuplah dengan tidak terlalu menonjolkan diri mereka di hadapan ajnabi atau tidak menjadikan wajah mereka sebagai paparan umum seperti friendster, facebook dan lain-lain.
Suaranya bukan aurat, tapi ada kalanya ia menjadi aurat. Wanita yang memahami erti kesolehan tidak akan melembutkan suaranya di hadapan ajnabi, kerna memahami perintah Allah s.w.t padanya dalam surah al-Ahzab ayat: 33."
Maka janganlah kamu melemah lembutkan suara dalam bebicara sehingga bangkit nafsu orang yang ada penyakit hatinya".
Jadi, bertegaslah apabila berurusan dengan lelaki ajnabi, pergaulan yang betul telah Allah ajarkan melalui kisah dua orang puteri Nabi Syuib. Bagaimana mereka ketika ingin memberi minum haiwan ternakan, mereka dapati ramai pengembala di sumur. Hajat mereka tidak kesampaian. Nabi Musa a.s telah mengambil alih tugas mereka memberi minum kepada binatang ternak mereka, apabila selesai memberi minum haiwan ternakan tersebut, salah seorang daripada puteri tersebut mendatangi Nabi Musa a.s dengan keadaan malu untuk menyampaikan pesanan ayahnya menjemput Nabi Musa a.s ke rumahnya.(surah al-Qasas: 23-25)
Daripada peristiwa ini, Allah menggambarkan wanita solehah itu adalah wanita yang tidak memdedahkan dirinya pada pandangan umum. Apabila ia berurusan dgn lelaki ajnabi, maka ia akan tunduk dan melahirkan rasa malu.
Berurusanlah dengan ajnabi tanpa mendatangkan keadaan khalwat(berdua-duaan). Khalwat paling mudah berlaku dalam hubungan cinta terlarang. Khalwat juga adalah bunga-bunga perzinaan. Berbual-bual di telefon atau s.m.s antara lelaki dan wanita kerana dasar cinta terlarang juga dikira sebagai khalwat kerana ia berlaku secara berdua - duaan..fikirkanlah. 
Saidina Umar r.a berkata, "Aku lebih rela berjalan di belakang seekor singa daripada berjalan di belakang seorang wanita".Seorang wanita solehah tidak akan membiarkan lelaki berjalan di belakangnya, kerna ia faham seribu satu fitnah boleh timbul daripada keadaan tersebut. Bagaimana pula keadaan wanita yang tidak melabuhkan jilbabnya apabila lelaki berjalan di belakangnya?. Maka, labuhkanlah tudung mu sehingga menutup juyub(tulung rusuk paling bawah) dan menutup punggung.
Ketahuilah bahwa pada pagi hari perintah berjilbab diwahyukan kepada Rasulullah saw,seorang sahabiyah yang masih tidak tahu tentang wahyu tersebut telah keluar dari rumahnya tanpa jilbab, seseorang telah menegurnya,"mengapa engkau tidak berjilbab, adakah engkau tidak tahu tentang perintah memakainya?". Lalu wanita tersebut berhenti melangkah dan menyuruh seseorang mengambil jilbabnya, beliau berkata, "aku tidak mahu selangkah pun aku berjalan dalam keadaan melanggari perintah Allah swt". Diriwayatkan juga ketika peristiwa Fathul makkah, Hindun datang berjumpa Rasulullah untuk memeluk Islam dalam keadaan berjilbab. Beliau telah siap menunaikan perintah Allah walaupun belum memeluk Islam.

Hari ini apa yang terjadi pada wanita Islam, bertahun-tahun belajar Islam tetapi masih tiada kekuatan untuk mengamalkannya...
Wanita solehah juga tidak berpergian (keluar rumah) melainkan urusan yang mustahak.Keluarnya wanita dari rumah hendaklah ditemani muhrimnya. Para sahabiyah r.a tidak keluar dari rumah mereka sehinggakan mereka tidak hafal jalan -jalan di kampung mereka. Apa yang mereka hafal hanyalah jalan-jalan menuju syurga Allah. Oleh itu, mereka telah menghantar suami dan anak anak mereka ke syurga melalui jalan pintas, dengan berjihad dan syahid di jalan Allah... Keluarnya wanita dari rumah menyebabkan terbinalah papan-papan iklan maksiat. Ini sangat menguntungkan musuh Islam. Wanita kita hari ini melariskan produk keluaran mereka dengan mendedahkan maruah mereka pada pandangan umum.
Aku bangga apabila ditanya pada seorang muslimah, "dimana tempat membeli belah paling besar di kota ini?". sedang ia menjawab, "saya tidak tahu". Seorang wanita solehah juga tidak bertabarruj (berhias diri yang berlebihan).
firman Allah swt:
"Janganlah kamu berhias diri sepertimana berhias diri perempuan jahiliyah".(surah al-Ahzab_33)
ya,memang benar...Islam itu mudah, tapi kemuliaan Islam itu selalu mengiringi mereka yang tidak mengambil mudah terhadap Islam, dalam satu hadith dalam kitab hadith 40, Rasulullah s.a.w bersabda,

"Kebaikan itu adalah akhlak yang baik, dan dosa itu adalah apa yang bergetar di hati kamu, dan kamu takut perbuatan itu dilihat orang 
Wanita solehah itu adalah wanita yang menjaga pandangannya, kerna ia adalah perintah dari Allah (an-Nur,30-31), ia tidak akan mengizinkan dirinya untuk memandang atau dipandang lelaki ajnabi pandangannya sentiasa tertunduk ke bumi,lantaran sifat malu kepada tuhannya untuk berbuat kemungkaran atau mencetuskan kemungkaran. Tundukkanlah pandanganmu, ibarat mencari sesuatu yang hilang. Ketahuilah, kelak di dalam kubur manusia yang tidak menjaga pandangannya akan diajar oleh syuja'ul aqro, sekali ia menghembuskan bisanya ke bumi, maka sehelai rumput pun tidak akan tumbuh, dan di hari kiamat, dia akan dibangkitkan dalam keadaan buta.
Wanita solehah itu adalah wanita yang selalu menjaga pendengarannya daripada sesuatu yang melalaikan,umpatan dan cacian, wanita yang menjaga pendengarannya di dunia, maka di syurga kelak dia akan dapat mendengar suara Nabi Daud a.s membaca kitab Zabur, di mana sungai pun akan berhenti mengalir kerna kemerduan suaranya.
Dia akan dapat mendengar Rasulullah saw membacakan surah Yasin dan Toha.
Dan di hari puncak segala kebahagiaan untuk penghuni syurga, iaitu di kala melihat wajah Allah swt,Allah swt akan membacakan untuknya surah arRahman...MasyaAllah...

  Saudariku,

Bangkitlah dari lenamu yang panjang,
dan tidak berkesudahan,
sekali kamu terjatuh,jangan biarkan diri kamu jatuh selamanya,
kamu punya kekuatan untuk bangkit semula,
walaupun kita berdosa sebanyak buih yang memutih di lautan,
yakinlah kasih sayang dan maghfirah Allah terlalu luas...


Saudariku...
hidup ini seperti mimpi,
seorang pengemis bermimpi menjadi seorang raja,
dipuji dan dipuja,
segala kemuliaan dan kekayaan tunduk kepadanya,
tapi bila dia sedar dari lenanya,
dia masih seorang pengemis yang miskin dan tidak punya apa-apa,
seorang raja yang bermimpi,
menjadi seorang pengemis yang miskin dan hodoh,
dia dihina dan dikeji di setiap persimpangan yg dilalui,
tapi bila raja itu sedar dari lena,
dia tetap seorang raja...


Saudariku...
itulah hakikat hidup di dunia,
kalau susah,susah yang sementara,
kalau senang, senang yang sementara,
tapi hidup di akhirat, kalau susah sehari, ibarat seribu tahun di dunia,
kalau senang di akhirat..senang untuk selamanya...


Saudariku...
matanglah dalam urusan akhiratmu,
jgn kerna kesenangan dunia yg sementara,
kau sanggup menempah sengsara di akhirat selamanya,
jgn kerna kasih makhluk yang sementara, kau hilang kasih Allah di akhirat,
jika kau hilang kasih Allah, kau hilang segalanya...


Saudariku...
Saidatina Aisyah r.a pernah berpesan,
"sebaik baik wanita adalah yang tidak memandang dan dipandang"
jangan kau berasa bangga, kecantikanmu dikejar jutaan lelaki,
itu bukan kemuliaan bagimu, tapi adalah satu penghinaan,
jika kau berasa bangga, kau menyamakan dirimu dengan pepasir dipantai,
yang boleh dipijak dan dimiliki sesiapa sahaja,
di mana seorang pengemis pun mampu memilikinya,
tapi jika kau menganggapnya sebagai satu musibah pada dirimu,
Kau telah memuliakan dirimu setanding mutiara Zabarjad.
yang hanya mampu dimiliki penghuni syurga sahaja...


Saudariku...
ingatlah pesan Rasulullah s.a.w,
"barang siapa yang menyerupai sesuatu kaum,maka dia daripada kalangan mereka"
lihatlah penampilanmu,percakapanmu,ataupun akhlakmu,
moga - moga ia mirip Asiah dan Maryam a.s,
mirip isteri-isteri Rasulullah saw dan para sahabiyahnya r.a,
kelak di hari kebangkitan,mereka akan menjadi jiranmu,
tapi apa khabar nasibmu,jika penampilanmu, percakapanmu dan akhlakmu,
seperti akhlak wanita-wanita jahiliyah...?


Saudariku...
jadilah wanita solehah,
yang taat pada Allah dan Rasulnya,
teguhlah menjalankan perintahnya dan meninggalkan larangannya,
jangan kau cuba menambah atau menguranginya
walaupun langit dan bumi menghimpitmu,
jagalah hati, pandangan, pendengaran dan percakapanmu,
binalah hubungan baik dengan Tuhanmu,
beristiqomahlah dalam kebaikan dan kesolehan,
agar tarikan dan hembusan nafasmu,
di dalam keredhaan tuhanmu,
didiklah hatimu seperti hati Rasulullah s.a.w,
walaupun dicaci, dilukai dan disakiti,
tapi baginda tetap mendoakan kebaikan utk umatnya...


Saudariku...
ajarlah jiwamu untuk bersahabat dengan tuhan,
ia tidak semudah pengucapan,
kau akan didatangi pelbagai musibah dan ujian,
di kala jasadmu bersama manusia, tapi ruhmu jauh terbang merindui tuhan,
di kala manusia lalai dengan keduniaan, jiwamu menangis kerna takutkan tuhan,
hiasilah setiap tarikan dan hembusan nafasmu,dengan zikir LailahaillaAllah,
berjalanlah di atas jalan seorang solehah, da'ieah, abidah, alimah,murabiyah dan zahidah,
jalan yang pernah dilalui oleh Maryam a.s, Masyitah a.s dan para sahabiyah r.a, di mana seorang yang buta pun, apabila melalui jalan ini, mereka akan bertemu syurga Allah...
 
semoga kamu dimuliakan Allah seperti Saidaina Fatimah r.a..di kala penghulu wanita di syurga itu ingin melalui titian sirat, Allah akan memerintahkan setiap manusia supaya menundukkan pandangan,kerna beliau adalah wanita yang tegar menjaga maruahnya di dunia..betapa tingginya maruah seorang wanita solehah..semoga kamu ditaufiqi Allah untuk mendakapnya.ameeennn
 
Ibnu Aminah aljuhury..............






 

Rabu, 21 Julai 2010

Cinta

salam... entri kali ini mgkin membuat ader yg sahabat aku akan terguris.. tapi ini adalah satu nasihat... memang sekarang aku selalu dengar " dia dah berubah lah", " dia ponteng kelas coz nak jumpe pakwe dia lah", " pakwe dia laki org lah... mcm2... semua nie adalah kerana cinta.. dengan sekelip mata manusia akan berubah...
entri kali ini aku tepanggil utk berkongsi dgn sahabat-sahabat aku tentang cinta....

aku ambik petikan ini dari I Luv Islam.. memang best nyer entri.. aku akan kongsikan petikan ini dgn sahabat-sahabat ku yg aku sayangi...


Jatuh Cinta atau Jatuh Nafsu?
www.iluvislam.com
Oleh: tajulrijalannuar
Editor: Rasailul Ashwaq

Kata orang barat  "What's the fuss all about?"
Hari ini saya ingin mengajak saudara meneliti permasalahan ummat yang berlaku kini khususnya bagi golongan muda belia yang masih lagi baru dalam meniti hakikat kehidupan.
Permasalahan mengikut usia.
Apa yang dapat saya lihat, kebiasaannya masalah bagi golongan muda adalah mengenai hubungan atau percintaan. Masalah kepada mereka yang sudah berumah tangga lebih kepada permasalahan daipada aspek tanggungjawab kepada keluarga, kecurangan dan juga politik tempat kerja. Mereka yang berada dalam kategori kepimpinan pula permasalahannya lebih kepada korupsi dan penyelewengan, tidak kira sama ada daripada golongan ‘ikan bilis' hinggalah ke ‘jerung besar' dan daripada parti Islamik, komunis, sosialis mahupun sekularis.

Melihat kepada rancangan televisyen, dapatkah anda  menilai betapa banyaknya filem, teledrama, telefilem bahkan apa rancangan sekalipun yang membincangkan mengenai cinta sesama manusia? Dalam ruangan akbhar pula, akhbar manakah yang tiada ruangan kaunseling cinta? Berapa banyaknya majalah yang menerbitkan tentang hubungan sesama manusia dalam erti kata cinta yang tidak sah? Cuba anda lihat pula pada diri anda sendiri atau setidak-tidaknya pada mereka yang sebaya dengan anda. Berapa ramaikah di antara mereka yang  mempunyai kekasih pujaan hati? Jawapannya bukan sahaja ada, bahkan terlalu banyak dan barangkali sudah menjadi darah daging!

Bermula mungkin daripada persahabatan, lewat sistem pesanan ringkas (SMS) atau facebook. Setelah beberapa lama, pertemuan diatur. Kemudian, keluar berdua-duaan. Malu-malu. Segan-segan. Selepas itu, bermulalah adegan ayang-ayang, anje-anje. Mula berpegangan tangan. Perhubungan ini diisi dengan madah cinta yang sangat romantis.
Cinta suci...

Cinta agung...
Semoga perhubungan diberkati dan kekal...
Setelah itu, mungkin ada yang ke jinjang pelamin dan mendirikan rumah tangga dan mungkin pula daripada berpegangan tangan mula melangkah lebih maju dalam keadaan yang tidak baik.
Malaysia Boleh katakan...
Di akhir cerita lahirlah anak luar nikah. Paling tidak, kehormatan diri sudah tergadai atau mungkin hampir tergadai. Barangkali situasi ini tidak berlaku kepada semua pasangan tetapi hal ini berlaku hampir kepada semua.
Kita lihat pula pada sikap mereka yang berada dalam situasi ini. Sanggup lakukan apa sahaja, betul? Sanggup membelanjakan wang dan mengorbankan masa. Sanggup melayan dan menahan banyak kerenah. Sanggup menyerahkan tubuh badan untuk dijadikan sebagai persembahan ‘cinta teragung'. Lebih dahsyat lagi ada yang sanggup menukar agama kerana sayangkan kekasih hati.
Lihat pula kepada perbualan harian mereka.
"Kenapa dia tak call aku hari ni?"
"Dia suka aku ke tak? Sayang aku ke tak?"
Kalau nak dengar dengan lebih lanjut, saya mencadangkan supaya dengan tak malunya sila duduk di sebelah mereka yang sedang berpacaran dan dengar perbualan mereka. Jika ingin jalan selamat supaya tidak dimaki, tonton sahaja TV3.
Sekarang harap anda mula melihat dengan jelas. Sejujurnya hal ini adalah masalah yang berlaku dalam golongan muda-mudi kita. Kita disibukkan oleh permasalahan sebegini remeh.

Cinta itu juga satu ciptaan. Bukan Pencipta. Cinta bukan Tuhan!

Bukankah cinta itu telah Allah ciptakan kepada manusia sebagaimana Dia menciptakan pancaindera manusia dan akal manusia. Jadi boleh sahaja kita katakan bahawa cinta itu cuma satu jalan daripada jalan-jalan yang telah Allah kurniakan kepada kita untuk mencari redaNya. Sayang... Kita menjadikan jalan itu sebagai matlamat sedangkan matlamat sebenarnya sudah hilang ke mana. Jadinya, secara tidak sedar kita telah terlampau mengagungkan kalimah cinta dan cinta itu sendiri.

JATUH CINTA
atau JATUH NAFSU?

Bukankah sudah jelas dalam al-Quran dinyatakan bahawa syaitan akan menampakkan sesuatu yang buruk itu sebagai sesuatu yang baik pada pandangan kita?
Berpegangan tangan. Bercumbu mesra. Peluk-memeluk. Tangan menjalar merata diiringi kalimah-kalimah yang manis puji-memuji. Kadang-kadang siap berdoa supaya kasih akan terus berkekalan. Poorah! Bila sudah perut membesar, barulah tersedar dan tersentak. Bila keluarga si perempuan bawa "abang-abang besar" suruh bertanggungjawab barulah rasa kecut dan takut.
Haq dan batil tidak boleh bercampur. Islam itu lahir daripada keruntuhan jahiliah. Kita ini terbalik pula. Islam itu jadinya pada kita bercampur dengan jahiliah. Maka patutkah Allah reda dengan tindakan kita? Sepatutnya kita melihat melalui kaca mata al-Quran yang sudah terang haq dan batilnya. Bagaimana indah sekalipun jika yang batil itu dicantikkan oleh syaitan, kita tetap akan sedar betapa buruknya apa yang kita lakukan, betapa jijiknya dan kotornya dosa yang kita lakukan itu.

Berhenti dan
Periksa diri Anda.

Kita bukanlah manusia yang sempurna daripada segala salah dan silap. Kita seharusnya sedar jika telah berbuat kesalahan dan melakukan perubahan. Itulah yang membezakan Adam dan Iblis. Kedua-duanya membuat kesalahan tetapi Adam bertaubat sedangkan Iblis telah bersumpah dengan angkuh dan sombongnya untuk menyesatkan anak cucu Adam sampai hari perhitungan. Berhenti dan periksa diri kita, muhasabah kembali tiap perlakuan kita. Semoga apa yang tertulis ini mampu memberi sedikit kesedaran kepada saya dan anda. Wallahua'alam.


Sabtu, 17 Julai 2010

TRavElog Haji:

salam...
di hujung minggu yang x bnyak kerja dan asgment lagi... blh lah aku update blog nie selalu....
aper yg aku nak coret nie adalah aku nak mengulas sebuah buku yg aku baca nie.. aku dah lamer beli.. cumer xde mase nak aku baca kan... buku ialah Travelog haji...
memang best... berape kali cetak aku pun xtau.. dulu aku pun cari gak buku nie.. tapi aku pg kedai je mesti hbis dijual... akhir mase aku mai sorg-sorg kat shah alam mase cuti sem iaitu 1/6/2010...

ok.. Travelog haji.... mengubah sempadan iman... satu cerita dan pengalam seorng pensyarah UITM... mula-mula aku baca telah membuat aku berasa bertapa besarnya keagongan Ilahi...setiap tajuk yg dikupaskan melalui pengalaman penulis sebelum, semasa dan selepas pergi ke tanah suci iaitu Mekah utk menunaikan fardu haji dan menyempurnakan rukun islam yang kelima...

tersentuh hati ku membaca... 
Ya ALLAH engkau lah Maha Mengetahui...
 Maha Mengasihani...

bila aku berfikir balik... aku muhasabah diri ku yg kerdil nie....
Aku bersyukur ke hadrat Ilahi coz aku diberi peluang utk mungubah diri aku yg kearah kebaik....
aku bersyukur mu Ya ALLAH....
kerana engkau telah membuka pintu hati ku ini utk bertaubat...
aku bersyukur Ya ALLAH kerana engkau menguji diri nie dgn ujian mu....
semua nie adalah dgn izin mu Ya ALLAH...
beli aku berfikir dan mengingat balik setiap dugaan hidup yg aku lalui..
walaupun pahit utk aku telan... xmungkin akan pahit utk selamanya.....
aku bersyukur pada mu Ya ALLAH..............


Afgan – PadaMu Kubersujud

ku menatap dalam kelam
tiada yang bisa ku lihat
selain hanya nama-Mu Ya Allah


* esok ataukah nanti
ampuni semua salahku
lindungi aku dari segala fitnah

reff:
kau tempatku meminta
kau beriku bahagia
jadikan aku selamanya
hamba-Mu yang slalu bertakwa
ampuniku Ya Allah
yang sering melupakan-Mu
saat Kau limpahkan karunia-Mu
dalam sunyi aku bersujud

repeat *, reff
repeat reff


pada-MU


Rabu, 14 Julai 2010

Saya Adalah Saya..

salam... kepada pembaca semua...

sudah seminggu sesi kuliah UiTM -Shah Alam telah bermula.. tapi mungkin awal-awal pembelajaran masih kurang sibuk lagi.. heheh tengok lah kalo lab dah start.. mugkin kesibukan diri ini menjadi teman dalam diri seorang pelajar macam saya... tapi walaupun sibuk macam maner pun... ALLAH kiter jangan kiter luper.. awal kuliah ini sudah 2 buah buku saya telah habis baca.. tapi bukan buku subject yg saya ambil.. tapi buku-buku ringan utk mengisi ilmu di dada ini...
alhamdulillah.. ..
sem nie bnyak yang aku belajar... ilmu baru....seronok sgt sem nie.. bnyak benda baru yang saya belajar... barulah saya nampak kesernkn major communikasi ini... .

enteri kali nie bukan membosan kan...
sem nie saya nak ubah perangai saya menjadi seorang penyabar.. walaupun orang nak sakit kan hati saya, saya akan tetap sabar selagi boleh.. biarlah orng nak wat aper... kiter xperlulah balas balik.. just berdoa semoga hati terbuka utk tidak wat lagi perkara-perkara demikian....

kepada abg-abg senior ku.. saya mintak maaf coz sem nie saya xmasuk SAF utk pasukan bowling padang.. saya xde comiment kpda pasukan dan perlawanan nnti... 
aper yg saya jnji mase celebrte ari itu anggap lah sebgai ucapan kosong sajer...

SAF kali ini dapat sambutan yang menggalakan...tahniah kpda pihak pengurusan.. coz berjaya tarik pelajar FKE utk bersukan....




kenangan bersama pasukan bowling padang SAF 09


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Firman ALLAH s.w.t bermaksud

"Dan Kami tidak mengutus Rasul-rasul sebelummu (wahai Muhammad) melainkan orang-orang yang tentu makan minum dan berjalan di pasar-pasar, dan Kami jadikan sebahagian dari kamu sebagai ujian dan cubaan bagi sebahagian yang lain, supaya ternyata adakah kamu dapat bersabar (menghadapi ujian itu)? Dan (ingatlah) adalah Tuhanmu sentiasa Melihat (akan keadaan makhluk-makhlukNya)."-Surah Al-Furqan:ayat 20