CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Jumaat, 2 Disember 2011

Pandangan Masyarakat Orang Zaman Sekarang

Assalamualaikum..... salam sejahtera saya ucapkan kepada yang masih sudi membaca blog saya ini.. Ok kali ini saya akan memberi pandangan saya tentang perfective(entah betul atau tidak ejaan saya) tentang wanita memakai tudung labuh..

Ok... saya terpanggil untuk menulis entri yang bertajuk demikian adalah kerana, pengalaman saya semasa saya pulang dari kerja. Pada petang itu, saya melalui deretan kedai-kedai di bandar Kuala Lipis, tiba-tiba saya disapa oleh orang tua yang agak tidak sedarkan diri untuk duduk dengan dia dia berkata " hai ustazah meh lah duduk disini"... sebenarnya banyak kali dah orang memanggil gelaran ustazah pada diri saya ini. Saya tidak berape selesa dengan gelaran itu.

Ok.. saya rasa sangat pelik, pandangan masyarakat terutama orang Melayu. Bila kiter bertudung labuh menutupi dada mesti kena panggil gelaran itu. Bila perangai agak tidak elok, mula lah dengar kata-kata yang agak tidak enak, " Hrm dia itu ustazah tapi perangai hrm teruk..." dan macam-macam lah lagi...

Sebenarnya disini saya ingin menegaskan ustazah bukan lah malaikat kadang-kadang ada juga tersalah laku. manusia tidak lari dari kesilapan.
Dan jugak, saya ingin menegaskan yang pakai tudung menutup dada atau labuh tidak semestinya ustazah dan tinggi ilmu agamanya. Sekurang-kurangnya dia melakukan perintah ALLAH yang telah disebut dalam kitab AL-QURAN

firman ALLAH :
" Wahai Nabi , suruhlah isterimu, anak perempuanmu serta wanita-wanita yang beriman, agar melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya; yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenali, maka mereka tidak akan diganggu. Dan ALLAH adalah Maha Pengampun, Lagi Maha Mengasihani" (AL-Ahzab: 59)


lagi satu yang saya agak kurang setuju dengan pandangan masyarakat diluar sana, tentang kalau orng itu tudung labuh mesti ilmu agama nya mesti tinggi. macam itu..Kadang-kadang diorang masih berlajar dan menimba ilmu, kalau korang bertanya kan sesuatu tapi mereka tidak tahu, jangan lah terus menghukum mereka... ini tidak, mulalah kata, eleh nama sahaja tutup aurat tudung labuh tapi ilmu tidak seberapa. Saya ingatkan lagi sekurang-kurangnya dia mengikut perintah ALLAH, kamu pula...

Kadang-kadang, saya pernah bertanya beberapa orang kawan saya, bila nak berubah seperti saya, menutup apa yang wajib tutup.
Dan inilah jawaban yang diberi oleh mereka...
" Hati saya tidak terbuka lagi hendak tutup aurat dan hendak memakai yang wajib ditutup"
" Pakwe saya suka saya pakai macam ini, kalau pakai macam itu macam makcik pulak"
dan pelbagai jawaban yang saya terima..

Dengan sini wahai kaum HAWA, menutup aurat itu adalah satu kewajiban, bukan tunggu hidayah lah, apalah... takut-takut bila korang tunggu, takut korang mati dulu macam mana?
Mati ini tidak kenal usia, pangkat atau darjat, kalau saat itu dia diambik nyawanya tidak boleh ditangguh lagi..

Saya agak terkilan dengan fesyen zaman sekarang yang memakai baju seperti bertelanjang... jubah pun telah dirosakkan... saya ingin bertanya kepada pereka-pereka fesyen  adakah ini dinamakan fesyen muslimah...
Menutup aurat bukan lah fesyen tapi adalah satu kewajiban...
Islam itu indah.....



pakaian muslimah zaman sekarang pakai tapi bertelanjang.




 ciri-ciri pakaian dan etika wanita muslimah




Pakaian yang tidak mengikut ajaran dan garis panduan yang betul.


P/s: 1 )  bila korang campak dua biji gula-gula yang satunya bersalut penuh satu lagi separuh salut separuh tidak ke atas tanah, yang mana korang pillih.... Tepuk dada tanya iman...
2) Baru saya tahu kenapa sesetengah sahabat saya tidak menyukai bila saya gelarkan mereka ustaz... huuhuhu baru aku paham... thanks bro... saya dah paham, bila saya ada dituasi kamu... 
Islam Itu Sangat Indah....

Isnin, 28 November 2011

Menutup Aurat Tetapi HAti Jahat

Assalamualaikum.... selamat sejahtera saya ucapkan kepada semua pembaca yang sudi membaca entri kali ini. Sudah lama tidak mengupdate status blog, kesibukan kerja dan komitmen dalam pekerjaan, membuatkan saya agak terbatas dalam menulis blog kali ini...
Sebelum - sebelum ini, saya selalu di tanya kan soalan yang agak menarik dan agak menarik dikupaskan,
soalan nya berbunyi " Eh napenye, dia itu pakai sahaja tudung labung, pkai sahaja tudung tapi perangai dia lagi teruk dari orang yang tidak memakai atau menutup aurat" 
            Bagi saya pula, orang yang menutup aurat itu lebih bagus dari orang yang tidak menutup aurat sebab, sekurang-kurangnya dia telah melakukan perintah ALLAH S.W.T.

Ok, baru-baru ini, saya telah membeli majalah kegemaran saya iaitu SOLUSI, majalah ini memang bagus sangat-sangat. Bila saya membaca satu persatu bab dan bahagian yang terkandung di dalam majalah itu, saya terbaca satu tajuk yang sangat menarik dan sangat sesuai dengan apa yang terfikir didalam ota saya, iaitu "Menutup Aurat Tetapi Hati Jahat"


dalam entri dan bahagian ini, seorang hamba ALLAH telah menanya kan hal atau pekara ini kepada seorang ustaz,

ok sekiranya dia tidak menutup aurat tetapi hati dia baik, jujur dan amanah. dia baik dari sudut akhlak, tapi dia tidak baik dari segi melanggar perintah ALLAH kerana hukum membuka aurat telah termaktub dalam AL-QURAN.walaupun dia baik dari segi itu, tetapi Orang yang benar baik adalah orang yang baik hubungannya dengan ALLAH disamping hubungannya sesama manusia.sekiranya betul-betul dia(yang tidak menutup aurat) itu baik, InsyaALLAH, lambat laun dia jugak akan menutup aurat sebab hal ini berlaku
kisahnya seorang pelacur wanita berbangsa Yahudi yang telah memberi minum kepada seekor anjing kehausan, atas sifat belas kasihannya dia telah mendapat hidayah lalu menjadi wanita solehah.- Hadis Riwayat Al Bukhari.

Sekiranya hati dia benar-benar baik, InsyaALLAH labat laun dia akan menutup aurat jugak sebab ALLAH menilai pada hati seseorang itu, jika hati dia baik, lambat laun luaran jugak akan baik.

ini kes sekiranya seorang yang tidak menutup aurat hati nya baik, apa pulak kalau seorang yang menutup aurat tapi hatinya jahat. Jom ikuti kupasan yang telah saya baca dari majalah itu tadi.


ok bila seorang itu telah menutup aurat tapi hatinya jahat, bab menutup aurat hamba ALLAH ini telah selamat sebab dia mengikut perintah ALLAH. tapi dia perlu membaiki akhlak dan perangai buruknya itu.

sekiranya hamba ALLAH  itu tadi menutup aurat bukan kerana perintah ALLAH atau bukan kerana ALLAH S.W.T, hanya lah semata-mata fesyen , lambat laun dia akan membuka nya jugak sebab menutup aurat itu adalah pakaian wanita solehah.

tapi jangan fikirkan yang Hati yang baik semestinya menutup aurat, mungkin yang tidak menutup aurat terdapat halangan-halangan atau apa jua sebab munasabahnya, kita tidak tahu sebab hanya ALLAH sahaja MAHA mengetahu apa yang terjadi. Dan yang menutup aurat itu pula alhamdulillah dia telah melakukan perintah ALLAH cuma perlu berubah akhlaknya supaya seiring dengan wanita solehah.

Apa yang harus kita patut lakukan, jangan terus menghukum atau meletakan sesuatu itu tanpa berfikir, kita perlu berdoa supaya golongan-golongan ini mendapat HIDAYAH daripadaNYA supaya menjadi umat manusia yang berakhlak dan jugak mengikut perintahNYA..

Wassalam, akhir kata dari saya Selamat menyambut MAAL HIJRAH 1433
berhijrahlah dari yang buruk kepada yang baik, buang yang keroh ambik yang jernih...
SALAM MAAL HIJRAH dari saya penulis dan pemilik blog ini... ^_^



Wanita Muslimah 


  wanita yang tidak menutup aurat-sekadar gambar hiasan










Khamis, 3 November 2011

Alhamdulillah...

Alhamdulillah.... aku bersyukur kepada Mu YA ALLAH kerna Engkau telah memberikan aku ujian demi ujian supaya aku sedar dan semangat untuk terus hidup di dunia yang sementara ini...

" Ya ALLAH engkau tanam kan dalam hati hambaMU nie kesabaran dalam menghadapi ujian dan rintangan hidup... " setiap kali solat aku selalu berdoa.....supaya dalam hati aku ini ada sifat sabar....ALLAH itu Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk hambaNYA.... dengan memberi ujian demi ujian untuk aku belajar erti sebuah kesabaran....

Biasalah bila iman agak nipis, mulalah kita salahkan ALLAH S.W.T, tapi hakikatnya, ALLAH sayangkan kita sebab itu lah DIA memberi ujian kepada kita...

Seronok sangat bila dapat tahu yang semua sahabat saya kerja, boleh memberi duit pada MAK dan AYAH kita.. tapi aku...... kerja kampung sahaja lah yang aku buat untuk aku mencari rezeki... tapi alhamdulillah, dengan kerja-kerja kampung inilah aku tahu erti kesusahan dan erti kehidupan... aku sudah pandai bergaul dengan masyarakat.. kadang seronok jugak, kerja dengan MAKCIK-MAKCIK yang lebih tua dari kita.. pelbagai nasihat dan berkongsi ilmu yang bermanfaat. paling seronok bila bincang soal agama dapat kongsi ilmu yang berguna untuk di bawa di akhirat.. macam itullah yang best, mencari rezeki dan menimba ilmu agama..

minggu nak konvokesyen nie saya agak sibuk dengan business kerepek bawang, program ADC(Anugerah Desa Cemerlang) dan jugak konvokesyen. kalau nak ikutkan masa entah  berapa jam je aku rehat.. start pada 

25/10/2011
7.30pg-12.30tgh = kerja kerepek bawang
12.30 tgh - 1.30 tgh = masak untuk ayah dan adik saya
2.00ptg-3.00ptg = rehat
4.00 ptg -6.00ptg = sambung packing kerepek bawang
8.00mlm-12.00mlm = buat laporan ADC.
sampai lah seminggu... huhuhuh memang penatlah, lagi-lagi terasa penat time ambik jubah hari itu .. mlm selasa tido sampai kul 1 pgi... pas 2 kul 8.00 pgi dah kena bertolak ke KL untuk ambik jubah konvokesyen... dalam kul 10.30 smpai kat KL. duduk kejap lepas itu pergi shah alam.. sampai  je.. solat dan terus pergi ambik jubah... ramai nyer manusia... pas siap ambik jubah , tiba-tiba dapat masej ada masalah .. YA ALLAH, kuatkan hati ku ini supaya tidak berbolak balik... huhuhuhu.. time itu rase nak nangis, coz terlalu bnyak cabaran dan dugaan yang menimpa2... mlm duk rehat esok dah nak balik... mlmitu aku duduk jap muhasabah diri aku nie... hanya padaMU aku mengadu YA ALLAH... time itu aku rasa down sangat-sangat... mungkin time itu aku rasa keciknya aku, yelah semua org dah dapat keje, tapi aku... mgkin serba sedikit aku terasa dah plak itu, macam-macam ujian yang timpa aku.... sedih memang sedih.... tapi aku kena kuat dan ALLAH sentiasa ada di sisi kita... pesanan itulah buat aku bangkit...Pada hari khamis, aku pun balik, time aku nak balik, tiba-tibe komuter rosak pulak, aku teperangkap dalam komuter hampir 1 jam jugak lah, dah lah berdiri, naik leguh jugak lah aku berdiri. aku sampai terminal bas pekeliling kuala lumpur dalam kul 1.45ptg. nasib ada bas kul 2 ptg.. memang aku tak nak duk kat KL itu lama-lama. sampai ke Kuala Lipis pada pukul 430 ptg. kebetulan supupu aku ada kerja berhampiran terminal bas so aku tumpang jelah dia balik.sampai je kat dewan persiapan belum siap lagi sebab besok nak present kat panel...

balik letak beg, rehat-rehat jap terus pg dewan... huhuhu penat 2 tak payah kata lah.. mmg penat.. sambung mlm pulak selepas solat isyak.. hari jumaat pulak, hari presentation untuk Anugerah Desa Cemerlang, tapi dalam kesibukan, ayah aku, tidak berape sihat,kaki dia patah, sudah 2 minggu dia macam itu... sedih memang sedih, tapi tengok ayah aku kuat sangat, nape aku tak boleh jadi sekuat dia... kalau diikutkan terlalu banyak dugaann yang ayah aku hadapi... tapi dia tetap sabar...

" Setiap ujian yang ALLAH berikan ada hikmah disebalik kejadian yang menimpa diri kita, cuma kita perlu cari hikmah itu..."

memang betul, YA ALLAH dengan ujian yang engkau berikan ini lah aku bangkit, dan selepas itu banyak sungguh berita gembira yang aku dengar dan dapat.... sujud syukur ku kepada MU YA ALLAH.. akhirnya aku dapat pekerjaan.

# betul kata orang, kawan beribu-ribu, tapi sahabat itu hanya beberapa sahaja...
susah nak cari sahabat time kita susah kan.... terima kasih kepada sahabat-sahabat saya yang sudi memberi nasihat dan semangat kepada saya.. saya sayang korang....

Khamis, 22 September 2011

Pantang JUmPa-Cinta KonTrak

Assalamualaikum... dan salam sejahtera kepada yang masih sudi baca blog aku ini yang sudah lama xupdate. Almaklum lah kemalasn dan kesibukan aku memyebabkan aku ini malas nak update blog. Apa lagi time rajin ini lah aku gile nak update blog. ok berbalik pada tajuk cerita aku, korang mesti pelik apa kaitan antara dua itu kan... hahahah bila aku teringat aku mesti gelak besar versi sopan... hahahahha

Ok lah, pada 2 minggu yang lepas, aku dapat panggilan telephone dari syarikat MSC camp, nak bagi aku training lah. Dia cerita serba sedikit tentang ape yang dia buat ini. Aku pun tertarik lagi pun dia kata time itu elaun training sebulan sebanyak 1800-2500 ringgit. Mak ai banyak gile, so aku cerita lah kat ayah aku pasal ini so dia berikan aku kebenaran untuk pergi KL a.k.a Kuala Lumpur. tapi mase uncle 2 telephone dia tak cakap dekat aku yang akan ada sesi interview. Apa lagi aku suruh lah my cousin a.k.a cik lia nie beli tiket. Terima Kasih banyak-banyak cik lia ku sayang.

21 September 2011
8.00 pagi -aku pu dalam perut bas menuju ke Kuala Lumpur. Aku nie kalo pergi jauh-jauh pantang tayar bas bergolek sikit mesti mata 2 nak tido saje.

11.00 pg -aku pun sampai ke perhentian bas perkeliling a.k.a titiwangsa.
tiba-tiba aku dapat mesej dari uncle a.k.a MSC camp bagitau apa yang perlu aku bawak, lagi pun aku dah listkan masa uncle 2 tepon aku. so aku xambik port pun tapi yang aku hangin satu badan tibe dalam mesej 2 kata ada interview, mangku tingkat lah kena dengan aku, tak cakap awal-awal, boleh lah kau baca apa yang patut.

Aku menuju ke KLCC sebab pejabat dia berhampiran dengan KLCC. Aku ingat nak datang awal nak tengok tempat dia. Tapi bila sampai hrm senang gile nak pergi kesitu. Waktu aku jumpa orang 2 sepatut pukul 3.30 ptg, jam kat hanset aku menujukan baru kul 11.30 pg.

Hrm apa lagi aku pun baru teringat. hahahah kalau aku pergi mana-mana tempat shoping complex kan aku mesti cari satu kedai ini, KEDAI BUKU( tidak kisah apa namanya) janji dia jual buku ilmiah or novel.. aku memang pantang jumpe kedai buku, pantang sangat-sangat, lagi-lagi duit ada, alamat nya penuh umah aku dengan novel-novel aku. pernah sekali aku borong novel sampai 5 buah novel aku beli. sebab kat area umah aku ini susah sikit nak dapat novel-novel, kalau ada pun bukan cita rasa aku. so aku pun pusing lah setiap tingkat kat KLCC nie mencari kedai buku. dah lah besar dah pulak itu aku pakai kasut ladies, hrm alamatnya melecet lah kaki aku. Dah aku penat aku pergi tanya pak cik guard baru lah aku terpikir nape tadi x pergi tanya dulu, ini tidak dah penat baru nak tanya. akhirnya aku pun jumpa lah kedai buku kat KLCC nie, memang lah aku tidak jumpa sebab nama kedai ini pun pelik (KINOKUNIYA) nama macam jepun je.

aku masuk je kedai buku 2, hrm apa lagi aku pandang atas, sebab aku nak cari signboard dia kot-kot ada tulis tempat novel 2 sembunyi.. hehehe akhirnya aku pun jumpe, ape lagi aku pun mencarilah kot-kot menarik untuk aku baca. Satu buku sudah aku dapat sebab buku ini dah lama aku nak STANZA CINTA, tapi xbeli-beli so masa kat sini ape lagi aku pun beli novel itu dan yang lagi satu sepatutnya aku nak beli satu buku ini, tapi aku tidak jumpa, sebab buku kat sini xbanyak buku-buku ilmiah dan islamik . so memang xde lah buku lagi satu yang aku nak cari.

Aku belek-belek novel supaya aku nak menambah koleksi novel aku, mula ingat nak beli novel fatima syarha tapi xde gak so aku pun cari lah novel lain, belek punya belek dah malas + letih akhirnya aku jumpa satu buku nie, aku just baca 2 perkataan di belakang novel itu terus aku tertarik (CICAK KOBENG!!) hahah nak tahu tajuk dia apa (CINTA KONTAK) simple je tajuk dia hasil kerja tangan NUR AIN SYUHADA, aku beli 2 novel kat kedai 2.

aku tengok jam kat hanset aku baru kul 1230tgh. ape yang aku nak buat. nak makan hrm xde mood lagi, so ape lagi aku start lah baca, mula-mula aku bacakan aku nak gelak tapi xkan aku nak gelak tengah-tengah orang lalu lalang pulak, kang kata aku gile pulak. so aku gelak dalam hati.

Dan masa aku nak balik dari KL-Kuala Lipis, aku selalunya pantang tayar bas bergolek aku mesti tido tapi nie aku sambung balik baca novel tadi sampailah aku xsedar rupanya dah nak dekat dengan destinasi tempat aku nak turun. Aku nak cakap novel ini novel yang paling best sebab dia orang bercinta selepas kahwin. dan buku ini adalah buku islamik coz watak utama adalah perempuan ini muslimah tapi burtal sikit, pakai baju labuh+stokin+tudung 60". hahahaha. memang saya boleh bagi markah 500% bestnya cerita itu. banyak gelak dari menangis, yang paling best dia letak unsur-unsur nasihat dalam cerita itu.  nie aku showkan dua novel yang aku baru beli untuk menambah koleksi novel aku kat umah nie..

hehehehe, nasiblah siapa suami aku nanti, kena duduk dengan novel-novel aku.





  ini lah buku yang aku cakap tadi.. TERBAIK!!!




  ini pulak buku yang aku nak sangat, tapi tak bukak lagi.. hehehhe

Rabu, 10 Ogos 2011

Salam Ramadhan

Assalamualaikum....

Hampir dua bulan saya tidak menulis coretan dan warkah di blog ini. Sebenarnya banyak yang ingin diulaskan tapi apa kan daya, masa tidak mengizinkan saya untuk menambah coretan buat masa ini.
Belum terlambat lagi saya, untuk menyampaikan salam ramadhan kepada semua umat islam di seluruh dunia.
Alhamdulillah, ramadhan kali ini, dengan izin ALLAH s.w.t saya dapat menunaikan ibadat puasa di kampung halaman dengan keluarga tercinta.

Dan tidak lupa jugak, kali ini, saya berkesempatan untuk membantu Mak Cik saya untuk berniaga kerepek bawang. Alhamdulillah, sampai hari ini tidak putus-putus tempahan kerepek bawang. Sesibuk mana kita di dunia ini, tidak lupa akan akhirat. Alhamdulillah, walaupun tempahan banyak, ibadah di bulan puasa pun dilakukan.


tempahan kerepek bawang.




Sebenarnya saya  ingin menyampaikan SALAM RAMADHAN kepada umat islam di seluruh dunia. Dan jadikan ramadhan ini ramadhan yang penuh keberkatan. InsyaALLAH..





Ahad, 29 Mei 2011

Tidak Kesempatan Tanam Anggur

Assalamualaikum.... selamat sejahtera dan harap pembaca sihat selalu disamping orang yang tersayang. Alhamdulillah syukur kehadrat ilahi ku masih berpeluang menulis dan menaip coretan di dalam blog ku ini.
Alhamdulillah sekali lagi akhirnya perjuangan ku bergelar pelajar sudah pun tamat setelah ku menghantar thesis kepada supervisor ku. Dan sekarang ku berada di rumah dan baru sahaja selesai satu majlis walimatul urus akak saya yang no 4. Agak penat jugak tapi seronok kerana semua sanak saudara berkumpul di majlis perkahwinan akak saya ini.

Mungkin orang kata selepas ini saya akan mula "tanam anggur" di rumah, tapi selepas pulang sahaja dari shah alam saya tidak kesempatan untuk " menanam anggur", ini kerana selepas ini saya mempunyai program untuk pelajar kampung relong. Bermula dengan program kem bahasa inggeris UPSR dan selesai sahaja program ini saya harus pergi ke kedah untuk kenduri bagi pehak lelaki. abg ipar saya ini, dia asal dari Jitra, Kedah. Selepas sahaja pergi ke kedah selama 3 hari, ada satu program lagi iaitu Kem ibadah 2011. Dan selepas itu saya akan menolong Mak cik saya untuk perusahaan kerepek bawang sehingga lah saya mendapat kerja barulah saya berhenti.. itu lah jadual saya yang agak padat.

Disamping itu saya akan mengisi dan menghantar resume saya, seronok jugak kerja di kampung ini, walaupun income nya tidak lah tinggi tapi sekurang-kurangnya tidak hanya membuang masa. Rezeki ada di mana-mana sahaja, kita perlu berusaha untuk memperolehi dengan secara yang baik dan berkat.

Selasa, 10 Mei 2011

ThEsiS KU.....

Salam... Alhamdulillah ku panjatkan kesyukuran ku kepada mu Ya ALLAH kerana thesis ku telah siap dan telah selamat hantar ke my supervisor ku iaitu Miss Noor Hafizah.. 

Berminggu-minggu ku siapkan thesis ini selepas presentation ku... dan alhamdulillah berkat kesabaran supervisor ku dan jugak diri ini aku telah menyiapkan thesis ini untuk ijazah ku...

tidak terhingga ku ucapkan ribuan terima kasih kepada sahabat-sahabat, kakak senior dan jugak pensyarah yang banyak membantuku dalam menyiapkan thesis ku ini...

xpecially kepada sahabat karib ku Farah Ziela dan kawan-kawannya, dan tidak lupa jugak kepada housemate FArah yang banyak membantu ku dalam proses membuat hardcover... dan jugak sudi menumpangkan diri ini di rumah Farah... Jasa korang tidak akan aku lupakan sampai bila-bila...

Tidak lupa jugak kepada housemate ku Daisy dan Shuhaida kerana telah menolong ku ...

Thank ALL...

Dengan izin Mu Ya ALLA ku telah berjaya menyiapkan thesis ini dengan sempurnanya.... ALHAMDULILLAH...........



Jumaat, 6 Mei 2011

Hidayah MU

Assalamualaikum... 
sudah lama saya tidak menulis warkah ini....
mungkin kesibukan yang tidak ada masa untuk ku menulis coretan-coretan nie blog ini...
banyak sawang-sawang yang harus ku buang....

06/05/2011

kembali flash back 3tahun dahulu, mulanya saya menjejaki kaki disini. Untuk segulung ijazah dan harapan Ayah ku untuk aku melanjutkan pelajaran aku di peringkat ijazah. bermula kembali hidup aku sebagai seorang student... Dengan keseronokan dan kegembiraan diri ku ini, ALLAH berikan ku satu ujian dgn sahabatku jatuh sakit dan akhirnya pergi meninggalkan kami semua buat selama-lamanya..Diriku ini mula rasa hilang semangat dan ku dikejutankan dengan  keputusan peperiksaann semesta ku agak teruk.. akhirnya ku tersungkur. Tapi ALLAH masih syg kan diri ini.. dia memberikan kesedaran dan kekuatan untuk diriku bangkit semula.. Alhamdulillah.. aku bersyukur pada mu YA ALLAH.. engkau berikan nikmat yang aku rasa terlalu besar yang ku terima iaitu nikmat hidayah dari mu. Engkau berikan ku " rasa" untuk diri ini berfikir mana baik mana buruknya..


Ya ALLAH, 
Aku memohon padaMU..
Engkau kekalkan lah hidayah ini dalam diri hambamu..
Engkau berikan aku kekuatan unuk aku menempis segala bisikan syaitan
dan keteguhan iman hambamu ini supaya tidak terjebak di dalam api neraka..

Ya ALLAH..
Aku memohon keampunan Mu 
Ya ALLAH...
Aku telah melakukan kesilapan...
Aku telah calitkan dosa dalam hati ini...
Aku bertaubat padamu 
Ya ALLAH...

kekalkan lah Hidayah Mu dalam diri ini 
sehingga ke akhir hayat ku....


Bagaimana haru aku lalui masalah-masalah yang telah terjadi melalui mainan perasaan.. jauh mana ku lari dari masalah ini, masalah tidak selesai.. semakin rumit... Apa yang aku harus buat YA ALLAH... masalah perasaan ini hanya boleh dilupakan seketika dgn menyibukan diri dan mendekatkan diri pada MU YA ALLAH..

Aku bersyukur pada MU YA ALLAH
Sujud syukur ku  pada Mu...


p/s : semangat ku pulih setelah ku mengadu kepada Yang MAHA ESA....  1 potong peria mendapat satu gelas madu... 

Jumaat, 1 April 2011

MuHasabaH diRi~~~

Assalamualaikum... buat pembaca sekali~~ sudah lama saya tidak menaip blog saya ini. Apakan daya kesibukan mencemburu diri ini. Sebenarnya kesibukan diri ini datang dari saya sendiri yang tidak pandai uruskan masa dengan baik. Ikut suka hati sahaja.

Oklah berbalik pada tajuk~Muhasabbah diri~ semua orang tidak dapat lari dari membuat kesalahan sama ada dengan sengaja atau pun tidak sengaja.

Ya ALLAH Ya Tuhan Ku.. aku memohon padaMU, permudahkan lah urusan ku... dan Engkau permudahkan lah urusan Final Project ku........................................

Diri ini tidak pernah putus untuk berdoa. semoga ALLAH memperkenankan doaku ini, Apa yang aku hendak ceritakan ini bukan lah untuk menjaja tentang kehidupan tapi aku hendak berkongsi pengalaman diri ini untuk dijadikan ikhtibar pada semua orang.

Akhirnya sudah lama diriku ini tidak jumpa dengan Supervisor ku. Aku meletakkan prinsip dalam diriku ini, selagi xde progress baru aku tidak akan jumpe dengan Supervisor ku. Akhirnya aku pun telah siap analysis data ku untuk ditunjuk kan kepada Supervisor(SV). aku buat anlysis data tanpa mengkaji dulu sebab-sebab dan kenape aku buat menda ini. aku hanya buat sekadar alar kadar sahaja, seperti melapaskan batuh ditangga.

Aku ingat dengan progress ini aku akan berasa lega dan hanya sedikit sahaja yang tinggal untuk project aku. Tapi sangkaan aku merosot bila SV aku bertanya macam-macam pada graph yang aku analysis kan itu. aku tidak dapat menjawab dengan cara menyakinkan beliau. Akhirnya dia amat kecewa dengan sikap aku yang ambik sambil lewa dalam project ini memandangkan lagi tinggal beberape minggu sahaja lagi untuk hantar Technical Paper kepada Koordinator....

dengan teramat kecewa, dia berasa sedih sangat dengan sikap aku, Macam-macam dia luahkan rasa kecewa nya kepada aku. Pada mulanya aku hanyak pasrah mendengar nasihat-nasihat dan luahan kekecewaan dia, bila ader titisan air mata dia, aku mula rasa sedih. Ya ALLAH aku telah buat SV aku nangis. YA ALLAH aku bersalah padanya dengan sikap aku ini. Selama 2 jam aku menerima nasihat-nasihat beliau supaya aku bangkit menjadi manusia yang bertanggungjawab sebagai seorang Engineer.

Aku pun pulang dengan keadaan mata aku merah. Samapai je ke  rumah aku siap-siap untuk membersihkan diri ini untuk menghadap MAHA PENCIPTA.

selepas solat Maghrib, macam biasa aku duduk seketika muhasabah diri ini. YA ALLAH. baru aku sedar dengan cara ini engkau mempermudahkan urusan Final project aku.. Sujud syukur aku padanya bila dengan cara yang mulia ini engkau memperkenankan doaku, dalam masa yang sama engkau berikan aku petunjuk untuk aku lebih bertanggungjawab dan bersemangat untuk menyelesaikan project ini. YA ALLAH Besar sungguh kuasa MU... Aku bersyukur engkau berikan aku hidayah pada ku..


selepas kejadian itu aku semakin bersemangat menyelesaikan Task-task yang diberikan oleh Supervisor aku. Aku manusia biasa yang tidak lari membuat kesilapan.

Aku Ucapkan terima kasih banyak-banyak kepada Supervisor aku kerana memberi aku nasihat untuk menjadi manusia yang berguna.Aku tidak menyesal mengambil beliau sebagau Supervisor kerana dia bukan sahaja menjalankan tanggungjawab sebagai seoarang pensyarah tapi dia telah menjalankan tugasnya sebagai seorang pendidik untuk membimbing dan mendidik anak bangsanya manjadi seorang yang sangat berguna pada masyarakat..


p/s: cerita ini bukan untuk ambil simpati tapi cerita ini untuk aku kongsikan untuk dijadikan ikhtibar. Setiap yang berlaku mesti ada hikmahnya. cuma kita harus berusaha untuk mencari hikmah itu... hikmah yang ALLAH s.w.t sangat manis.

Wassalam~

Khamis, 3 Mac 2011

RTM- JM Beraini- Melaka

Assalamualaikum.... alhamdulillah... dengan nikmat ALLAH berikan kepada saya, saya boleh menaip menulis entri yang baru....
kali ini saya ingin menceritakan kisah minggu lepas...sibuk-sibuk buat Final Year project (FYP) sempat lagi saya pergi berjalan-jalan... ini untuk merehatkan otak yang sudah lama tidak rehat..(alasan jer 2)..

bermula 25 haribulan Februari 2011(Jumaat) , saya dan sahabat-sahabat saya dari major communication pergi lawatan sambil belajar ke angkasapuri (RTM).... 
bertolak dari UiTM Shah Alam pada pukul 8 pagi... dan sampai disana dalam pkul 9 pagi.... sampai disana kami menunggu lecturer selected topic Puan Faraza.. 
kami dibawa kebeberape tempat..
ini saya serta kan gambar kenang-kenangan kami disana...


gambar kenangan....
                     
gambar ramai-ramai....



ok.. pas saya pergi RTM pada hari jumaat.... keesokkan hari ada kelas selected topic... kelas pada minggu nie sampai kul 1 tghari... coz kelas petang tidak ada... so apa yang dirancang oleh my housemate untuk belanja Sariyusmida n adilah... kalau nak tahu knpe itu kena tanya tuan punye badan lah....
pas kelas itu saya dengan budak2 nie termasuk aini n kak jaz pergi ke JM Beraini House...
Nasi Beraini nya memang tip top.. sedap sgt... tapi apa kan daya time kitaorg makan kat situ, services lambat lah plak... dah tgh lapor... sabor jelah...
almaklum lah ktorg pg ke kedai makan itu kul 130 tghari tapi pukul 230ptg baru sampai makanan... saper xhanginkan...

Makanan kat situ sgt sedap, nasinya banyak, ayamnya besar.. oklah.. harga pun boleh tahan lah.... nie sedikit gambar kenang-kenangan kitorg mkn kat situ... cadangannya bile nak wat gadering budak comm nak tempah kat situ.. tapi ... tgk lah mcm ner.. baru cadgn...

  JM Beraini House



tanggal 27 Februari 2011, saya dan my housemate iaitu Daisy pergi jalan-jalan ke seremban utk jumpa sahabat saya disana.. sudah lama kami xberjumpa selepas dia habis study pada tahun lepas.. so kami merancang nak jumpa dia ke sana... kami tolak dari rumah pada pukul 8 pg... kelewatan amat dikesali.. lewat itu disebabkan diriku ini... hehehehe.. so sampai ke seremban pkul 11pg.. cik nikmah a.k.a mama telah menjemput kami di station komuter seremban... dan bincang punye bincang kami pun pergi ke melaka... akhirnya sampai lah di bumi melaka... sebenarnya, bila saya pergi ke melaka membuat saya mengimbau kembali kenangan saya dengan seorg sahabat saya yg telah pergi meninggalkan saya buat selama-lamanya.. 

kami melawat banyak tempat pelancongan.. seperti A famosa, muzium kapal,menara taming sari, dan bnyak lagi tempat menarik...
ada sedikit cedermata saya bawa dari Melaka... insyaALLAH kalau panjang umur saya akan menjejak kan kaki di sini lagi... di gambar kenangan kami...





gambar kenangan... 

Khamis, 24 Februari 2011

PerSahaBatan (Major Comm the Best)

Assalamualaikum... entri kali ini saya hendak cerita tentang kawan... huhuhuhuh pejam celik- pejam celik dah nak habis degree ek... hehehe start dengan semesta 6 kami pelajar EE220 kena pilih major... so dengan rela hati saya memilih major communication, lantak lah masa itu orang nak kata aper...

dan start masuk situ saya mempunyai ramai kawan-kawan yang sporting dan best... hehehe memang best dengan budak2 comm kali ini... 

start sem 7 kami banyak pg jalan2... so kat situlah kami semua rapat... banyak aktiviti yang dijalan kan... (lwtn beserah,buka puasa,KLIA) xtvt  inilah merapatkan  lagi ukhwah kami ...

thanks kat  para pengarah2 project.. syg korng semua... hehehehe ni sedikit cebisan video yg ku buat utk kenagan kiter semua

gambar xcntik coz di kecikkan... 


video

Ukhwah Sebiru Hari Ini-Budak Commnunication


Sebiru hari ini-edcoustic
sebiru hari ini
birunya bagai langit terang benderang
sebiru hari kita bersama disini

seindah hari ini
indahnya bak permadani taman surga
seindah hati kita walau kita kan berpisah

bukankah hati kita telah lama menyatu
dalam tali kisah persahabatan ilahi
pegang erat tangan kita terakhir kalinya
hapus air mata meski kita kan berpisah

selamat jalan teman
tetaplah berjuang
semoga kita bertemu kembali
kenang masa indah kita sebiru hari ini


Kita Adalah satu keluarga... suka duka bersama... setiap pertemuan pasti ada perpisahan.....
 tapi persahabatan yang terjalin diantara Sebuah pertemuan ini akan kekal selama-lamanya....
sayang korang..... Frenz Forover......

" THe Memoriez Budak COmm UitM Shah ALam..."


Ahad, 13 Februari 2011

bila Baju melayu Bertemu Baju Kurung

Assalamualaikum....
hai sahabat ku sekalian.. sudah lama diriku ini tidak mengupdatekan blog...

dalam tempoh selepas saya praktikal, terlalu banyak cabaran dan rintagan yang harus saya lalui semasa sesi pengajaran dan pembelajaran(P&P)

Alhamdulillah... setiap apa yang ALLAH S.W.T berikan rintangan itu ada manisnya....

Entri kali ini saya nak kongsikan sedikit dengan sahabat saya tentang Forum yang saya ikuti ajuran PEMBINA dan kerjasama ISMA dan Seketeriat Pascasiswazah Fakulti kejuruteraan Kimia..

tidak rugi rasanya melabur sebanyak RM10 kerana untuk menghadiri satu forum yang amat berguna sekali untuk saya dan para remeja zaman sekarang..

pada hari Ahad, 13 Februari 2011 bertempat di DKB Menara Kejuruteraan satu forum telah diadakan untuk berkongsi ilmu tentang cinta...

forum ini dipanel oleh orang yang saya kagumi tidak asing lagi Ustazah Fatimah Syarha dan En Sarip Adul.. dua-dua panel ini adalah penulis buku...

banyak ilmu yang saya dapat antaranya ..

ada beberapa kekuatan untuk para wanita:

1) Kekuatan fahaman- kita kena faham tentang asal perhubugan perempuan dan lelaki.asal perhubungan perempuan dan lelaki adalah haram, dan dijadikan harus bila berlakunya muamalat(urusan kerja). selain itu, kekuatan fahaman juga perlu faham tentang hakikat iaitu couple sebelum kahwin dan couple secara islamik.

2) kekuatan ikhlas -  keikhlasan dalam diri seseorang wanita. wanita harus ikhlas melakukan semua perkara kerana ALLAH S.W.T. kerana bila kita ikhlas, hidayah yang ALLAH berikan kepada kita tidak hilang dan kita sentiasa mendekat diri kita kepada ALLAH, selain itu ALLAH berikan kita satu ' rasa' yang boleh menyebabkan bila kita hendak buat sesuatu perkara kita fikir baik or buruk.

3)kekuatan tutup pintu fitnah-yang ini contohnya seperti bila xde sebarang urusan perlu tutup fitnah komunikasi seperti SMS,YM facebook dan sebagainya lah.

4) kekuatan prinsip- prinsip ini kita kena kuat dengan pujukan dan tipu daya seorang yang bernama lelaki. sebab lelaki ini seorang yang bijak dengan mempunyai pelbagai taktik.

dan banyak lagi lah ilmu yang diberi dalam sesi forum itu tadi.. 

ada satu yang saya ingat bila saya mendengar forum itu, lafaz cinta yang sebenarnya yang adalah semasa aku terima nikahnya.... itulah lafaz yang sebenar-benar nya bukannya I love U atau sebagainya..


"Cinta Itu Fitrah, Fitrah memerlukan hidayah, Tanpa Hidayah Fitrah itu menjadi Fitnah"

Wassalam...........


                                                                    Ustaz SaripAdul




                                                              Ustazah Fatimah Syarha

Isnin, 24 Januari 2011

Praktikal Part 2.

Salam semua.. huhuhu ok kita sambung balik cerita aku tentang praktikal.. aku aper yang aku kata kan dalam part 1 adalah hari yang aku nak tamat training aku terjadi satu perkara yang luar kawalan emosi aku.. biasa lah orang perempuan.. ader pelbagai emosi yang tidak dijangka waktunya... so benda ini terjadi dalam diri ku...
Aper yang aku nak katakan aku bergaduh dengan praktikal mate aku... hehehe nama itu aku xsebut lah.. biasa lah perempuankan bila hatinya tersentuh... so tanpa aku berfikir panjang dan mengawal kesabaran aku... aku pun meletup lah... hehehe semua aku salah kan dekat dia... aku xpikir kesalahan aku time itu....
Akhirnya berlaku lah peperangan yang selama ini aku jarang buat....
Tapi walaupun aku rasa puas tapi ada satu perasaan yang tidak enak dalam diriku ini.... perasaan tidak tenang.... mula aku pikir sebab aku banyak masalah yang aku harus selesaikan.. tapi bila perkara itu selesai perasaan itu still ada dalam diri ini.....
Akhirnya aku duduk di tikar sembahyang selepas solat... aku muhasabah diri aku.. adakah apa yang aku buat selama ini betul...... dan akhirnya air mata aku menitis dan aku jumpa jawapan disebalik perasaan yang tidak enak....
Aku bersyukur kepada MU YA ALLAH..... kerana engkau menyedaran diri ini.....
Bila kita berfikir balik... kesalahan itu tidak terletak seratus peratus dekat kawan saya itu sahaja.... tapi diriku ini.....
Akhirnya aku meminta maaf dengannya.....
Hati aku kembali tenang kerana tidak ada sengketan.. kerana dia jugak saudara ISLAM ku jugak...
Ada menda yang aku ingin kongsikan kepada kawan-kawan ku tentang satu artikal ini... artikal ini jugak banyak menyedarkan diri aku dan jugak kawan-kawan aku yang membaca... so nanti aku akan selitkan satu artikal yang menari ini..







Cinta Pertama, Hirisan Pertama


Bismillahirrahmanirrahim..

Entri kali ini istimewa menjawab
Personal Message (PM) dari seorang sahabat iluvislam..sejujurnya bukan ini PM yang pertama di terima, dan kerana berpendapat ramai yang menghadapi masalah yang serupa  maka kali ini saya luangkn sedikit masa untuk mengulas mengenainya. semoga sama-sama dapat mengutip manfaat darinya..

PM: "Awak tak penat ke jadi baik? Awak tak penat ke orang hina, permainkan awak, kutuk awak, hancurkan hati awak? Tak pernah sekali ke awak melawan? Awak bertudung labuh, sesetengah orang pandang awak buta fesyen, pandang awak konservatif, apa yang awak buat?"

SAYA: First of all, i am not wearing tudung labuh. Saya biasa-biasa sahaja, bukan dari sekolah agama dan bukan juga belajar di universiti Islam, saya juga belajar dan bekerja di bidang kejuruteraan. So untuk menjawab persoalan buta fesyen, pandang saya konservatif adalah tidak relevan bagi saya kerana saya seorang yang "up-to-date". tapi jika bertanya apa pendapat saya mengenai mereka yang bertudung labuh, jawapan saya, saya kagum dengan mereka yang lebih mementingkan pandangan Allah daripada pandangan manusia. sejuk mata menengoknya, kelihatan sopan dan ayu, jauh dalam hati saya pun menanam tekad dan azam untuk di kurniakan kekuatan supaya dapat mencontohinya..insyaAllah, dengan izin Allah saya juga akan bertudung labuh, mudah-mudahan.

Penat menjadi baik?
Tak penat ke orang hina, main-mainkan kita, kutuk kita, hancurkan hati kite?
Tak pernah sekali ke saya melawan?

Siapa kata saya tak penat? Kadang-kadang tu ada juga terasa.Saya juga manusia yang lemah. Mungkin saya tidak pernah di hina, tapi menjadi seorang yang terlalu baik sebenarnya pernah mendedahkan saya kepada situasi akhirnya saya di tindas dan di aniaya. Ya, mereka akhirnya menghancurkan hati saya. Saya juga seorang yang pemaaf dan tak menyimpan dendam, bukan balasan baik yang saya perolehi-sebaliknya mereka menuduh saya hipokrit!

Astaghfirullahalazim..Bukan senang nak jadi baik..Memaafkan pun jadi salah.
so apa lagi? Takkanlah orang berbuat jahat kita juga harus berbuat jahat? No, it is not me..I dont care if u wanna hurt me but to revenge is not me. Terserah apa orang nak fikir tentang kita yang pasti kita tahu apa yang kita buat adalah betul dan yang penting, keredhaan Allah itu yang paling utama.
 "Jika kamu memperoleh kebaikan, niscaya mereka bersedih hati, tetapi jika kamu mendapat bencana, mereka bergembira karenanya. Jika kamu bersabar dan bertakwa, niscaya tipu daya mereka sedikit pun tidak mendatangkan kemudaratan kepadamu. Sesungguhnya Allah mengetahui segala apa yang mereka kerjakan."
 [Al-Imran:120]

Bila hatimu hancur dan terluka, menangislah, luahkan rasa luka yang terpendam, namun jangan di simpan luka yang pedih itu terlalu lama. kelak ia membusuk dan bernanah, kamu sendiri yang bakal menanggung derita yang tiada berkesudahan. Menangislah dan senyumlah. bangkitlah dari kesedihan dan ubatilah hatimu dengan mengingati Allah. Ingat, dunia ini penjara yang terindah bagi orang-orang yang beriman. Hidup di dunia sekejap sahaja, paling lama 80 tahun, tapi nun kat akhirat sana, kita kekal selamanya...
so pilih, nak susah sekejap kat dunia or nak susah selamanya di akhirat? semuanya di tangan kita.
" Kehidupan dunia dijadikan indah dalam pandangan orang-orang kafir, dan mereka memandang hina orang-orang yang beriman. Padahal orang-orang yang bertakwa itu lebih mulia daripada mereka di hari kiamat. Dan Allah memberi rezeki kepada orang-orang yang dikehendaki-Nya tanpa batas."
 [Al-Baqarah: 212]
Memaafkan Bukan Mudah!

 PM: "Saya tidak boleh maafkan orang.Saya tipu apabila saya cakap saya sudah lupakan bekas tunang saya, hakikatnya, saya masih merindui dia.Saya nak tinggalkan dia, tapi saya tak mampu.Asniza, awak ingat saya nak ke jadi panas baran? Saya tak nak tahu tak.Awak ingat perempuan-perempuan jahat tu nak ke jadi jahat? entah saya tidak tahu, tapi saya tak nak.Saya nak jadi solehah.Asniza, saya berani bersumpah, saya rela tak berkahwin asalkan saya masuk syurga.Tapi syaitan asyik mengganggu saya."

SAYA:Tiada siapa yang inginkan sesuatu yang tak elok terjadi terhadap dirinya. Manusia yang waras tentunya menginginkan yang baik-baik sahaja.Namun kadang-kadang situasi yang memaksa kita menjadi seorang yang di luar kawalan.Adunan perasaan yang seribu satu serta di dorong angan yang tidak berkesampaian mengubah kita menjadi insan yang sukar di ramal.Hinggakan kadang-kadang kita sendiri benci melihat bayang-bayang sendiri, kerana kita juga tahu membezakan mana yang baik dan mana yang buruk.Ingin melangkah tapi terasa bagaikan kaki di rantai. Ingin menjadi lebih baik tetapi ada sahaja alasan yang menghalang. Harus bagaimanakah?
 "Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui."
 [Al-Baqarah:216 ]

Maka, pesan saya, maafkanlah.Sesungguhnya maaf adalah penawar yang terindah, dan sebelum kita memaafkan seseorang, kita kena maafkan diri sendiri dulu. Lapangkan dada, tenangkan hati. cuba untuk berpijak di bumi yang nyata. jika kita tidak nampak apa-apa jaminan positif di masa hadapan, maka lepaskan dia pergi. past is past, gone is gone. kita hidup hari ini kerana sejarah semalam. dan untuk hidup esok hari, bergantung kepada apa yang kita lakukan pada hari ini. Optimislah.

Leraikanlah Simpulan Dengan Cermat


Sesuatu masalah umpama simpulan tali yang kusut. Untuk menyelesaikan sesuatu masalah, kita kena menghadapinya dengan bijak, elakkan daripada melarikan diri dari masalah. Jangan menarik simpulan tali terlalu kuat, kelak simpulan itu akan semakin ketat dan sukar untuk di leraikan. Jangan mengenggam rama-rama terlalu kemas, kelak rama-rama itu terkoyak sayapnya lalu binasa. Belajar untuk memaafkan dan melupakan. Saya tahu ianya sukar, tapi demi kehidupan kita yang lebih baik di masa hadapan, kita tiada pilihan!
Time will heal, insyaAllah jika kita mengizinkannya.

Luka yang paling dalam adalah luka kerana hirisan pertama.
Sakit yang paling sakit adalah sakit yang di ciptakan orang yang paling kita cintai.

Itulah kenyataan, lumrah alam. Tapi, mematahkan seluruh tangan kerana hirisan kecil di jari adalah suatu tindakan yang tidak bijak. Maksud saya, mensia-siakan seumur hidup kita kerana menangisi dan mengenang luka yang silam adalah tidak berbaloi! Luka di jari akan sembuh dengan sendirinya, cuma terserah kepada kita bagaimana untuk mengizinkannya sembuh. Kalu nak cepat baik, letak la ubat, dan sebaliknya..begitulah juga kehidupan ini..

Perkahwinan adalah nikmat dan anugerah dari Tuhan. Dengan perkahwinan ini juga,yang haram boleh jadi halal. Perkahwinan juga perlu untuk memanjangkan lagi susur galur keturunan dan zuriat seseorang. Perkahwinan juga adalah sunnah Nabi dan di tuntut dalam agama. Jadi, mengapa mengharamkan yang halal?

Wanita di ciptakan dari tulang rusuk lelaki yang letakknya dekat dengan hati supaya dia di kasihi dan hampir dengan lengan supaya dia di lindungi. Wanita bukan di cipta dari kaki untuk dipijak dan di hina dan wanita juga tidak di cipta dari kepala untuk di sanjung. Jika lelaki dan wanita menyedari hakikat ini, insyaAllah sesebuah institusi kekeluargaan yang terbina akan mampu bertahan lama dan membawa manfaat kepada semua ahlinya.

Kecewa dengan cinta pertama? Jika di lontar batu ke dalam sekumpulan manusia, insyaAllah batu itu akan mengena salah seorang dari mereka yang pernah putus cinta. Dalam sepuluh orang manusia itu, pasti 7 orang darinya ada pengalaman putus cinta.Cinta monyet, cinta tiruan, cinta palsu dan macam-macam cinta.


Kita belajar dari kesilapan dan pengalaman. Gagal sekali tak bererti selamanya gagal. Kadang-kadang Allah sengaja temukan kita dengan orang yang salah, supaya suatu hari nanti, bila kita bertemu dengan orang yang tepat, kita tahu menghargainya..Wallahua'alam. Kita juga selalu dengar, Allah sengaja turunkan hujan yang lebat tapi selepas hujan yang lebat itu, Allah anugerahkan kita dengan pelangi yang indah. Doakan yang baik-baik kerana itu lebih mulia, jangan sekali-sekali mendoakan atau berkata-kata yang buruk kerana al-quran juga tercatat:
 "Janganlah kamu jadikan (nama) Allah dalam sumpahmu sebagai penghalang untuk berbuat kebajikan, bertakwa dan mengadakan ishlah di antara manusia. Dan Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui."  [Al-Baqarah: 224]
Kenapa Bukan Aku?

PM: "Awak ingat tak seksa ke hidup macam ni? Saya tengok orang jahat bom palestin tapi saya tidak mampu buat apa-apa,saya menangis tahu tak..saya rasa saya yang patut kena bom..kasihan mereka..saya berdoa minta Allah tolong mereka..tapi saya terfikir, kenapa Allah masih belum mahu menghancurkan israel..tentu kaum palestin ada buat dosa..macam saya, kenapa saya masih belum bertemu ketenangan jiwa, adakah kerana saya terus melakukan dosa?"

SAYA:Syukurlah kerana kita ada perasaan dan kesedaran itu. Mungkin kita pernah melakukan kesilapan di masa yang lalu. Alhamdulillah kerana kita di kurniakan kesempatan dan masa untuk merenungnya semula. nobody perfect. Tiada manusia yang tak pernah melakukan kesalahan. kita bukan maksum. Tapi pintu keampunan sentiasa terbuka untuk kita. Dipanjangkan umur sehari lagi juga satu nikmat daripada Allah, supaya kita hargai dan guna kesempatan yang ada untuk terus bertaubat dan mohon keampunan dariNya.

Tiada bumi yang tak pernah ditimpa hujan, tiada pipi yang tak pernah di basahi dengan air mata. Salah satu cara Allah sayangkan kita adalah dengan memberi dugaan dan ujian kepada kita, kerana Allah tahu, hati yang sedang berduka dan di uji ini selalunya lembut dan mudah untuk mendekatiNya..Allah maha Pengampun lagi Maha Mengasihani..semakin kita cuba mendekatiNya, semakin Dia dekat dengan kita. biarlah seluruh dunia membenci kita dan menjauhi kita, tapi ingat, Allah sentiasa ada bersama kita.
remember that..

Kita di beri dugaan dan ujian setimpal dengan kekuatan kita untuk menghadapinya. Allah hanya memberi dugaan kepada hamba-hambaNya yang mampu. begitu juga saudara kita di Palestin, kerana Allah tahu mereka mampu mengharunginya..ini juga sudah tertulis dalam al-quran..
" Baginya apa yang telah diusahakannya dan bagimu apa yang sudah kamu usahakan, dan kamu tidak akan diminta pertanggungan jawab tentang apa yang telah mereka kerjakan."
[Al-Baqarah: 134 ]
Tidak sempurna iman seseorang jika dia tidak mengasihi saudaranya seperti dia mengasihi dirinya sendiri. Tiap apa yang Tuhan ciptakan pasti bersebab. Palestin diuji namun seluruh umat Islam malahan satu dunia merasai peritnya, deritanya. Subhanallah..Palestine tidak menangis sendirian, umat Islam seluruh dunia bersatu menghantar doa mengharapkan penderitaan itu segera berakhir..Allah Maha Mengetahui segala yang ada di langit dan di bumi. Dia Maha Bijaksana.

Biarkanlah Israel laknatullah bersorak sorai, bergembira meraikan nyawa yang terkorban, di dunia ini mereka mungkin meraikan kemenangan dan ketahuilah, di akhirat sana, nerakalah sebaik-baik tempat untuk mereka yang kejam.
"Kehidupan dunia dijadikan indah dalam pandangan orang-orang kafir, dan mereka memandang hina orang-orang yang beriman. Padahal orang-orang yang bertakwa itu lebih mulia daripada mereka di hari kiamat. Dan Allah memberi rezeki kepada orang-orang yang dikehendaki-Nya tanpa batas."
[Al-Baqarah:212]

Penutup


Setiap apa yang Tuhan ciptakan biarpun sebesar zarah, pasti ada sebabnya, ada hikmah yang tersembunyi. dan Dia Maha Mengetahui. Dalam setiap kejadian tiada yang sia-sia. Yakinlah dengan kekuasaan Allah, yakinlah bahawa Dia Maha Adil. Jangan sesekali berasa penat berbuat kebaikan jika kita mengharapkan balasan daripadaNya semata-mata.

petikan diambil :












www.semut2comel.blogspot.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Firman ALLAH s.w.t bermaksud

"Dan Kami tidak mengutus Rasul-rasul sebelummu (wahai Muhammad) melainkan orang-orang yang tentu makan minum dan berjalan di pasar-pasar, dan Kami jadikan sebahagian dari kamu sebagai ujian dan cubaan bagi sebahagian yang lain, supaya ternyata adakah kamu dapat bersabar (menghadapi ujian itu)? Dan (ingatlah) adalah Tuhanmu sentiasa Melihat (akan keadaan makhluk-makhlukNya)."-Surah Al-Furqan:ayat 20